Tribina FOŽ SPS u Čačku Forum žena

Forum žena SPS u saradnji sa predstavnicama koalicionih partnera na lokalnom nivou JS i DSS u Čačku održale su tribinu na temu „Ravno-pravno: važnost učešća žena u društvenom životu“. Na tribini je bilo reči o važnosti učešća žena u sferama politike, obrazovanja, kulture i drugim segmentima društva, ekonomskom osnaživanju žena, a ukazano je i na negativne pojave kao što je nasilje u porodici i zakonskim mogućnostima za njihovo suzbijanje.

Govoreći o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti sekretarka Foruma žena SPS i kandidatkinja za narodnu poslanicu Snežana Paunović je rekla da će usvajanje tog zakona  doprineti smanjenju diskriminacije i unapređivanju položaja žena u Srbiji. Paunović je dodala da će se socijalistkinje i ubuduće zalagati za ekonomsko osnaživanje žena navodeći kao jedan od glavnih zadataka  regulisanje zdravstvene zaštite žena koje žive i rade  na selu.

Kandidatkinja za odbornicu u SG Čačka i predsednica FOŽ SPS GrO Čačak  Nataša Cvijović je rekla da je ostvaren značajan napredak u pogledu suzbijanja diskriminacije nad svim društveno osetljivim grupama  i podsetila na rad socijalistkinja u protekle četiri  godine odborničkog mandata i njihov doprinos položaju žena, samohranih roditelja, jednoroditeljskih porodica, deci iz hraniteljskih porodica, invalidnih lica i drugih građana koji, kako je navela „samo žele da imaju jednake šanse i mogućnosti kao većina građana“.

-U realnom životu položaj žena i građana i građanki koji se na bilo koji način osećaju diskriminisanim je daleko od onog garantovanog konvencijama i zakonima. Nastavljamo da se zalažemo za pravedniji i humaniji status tih građana jer to je misija socijalistkinja- rekla je Cvijović.

FOZ Cacak3132016-2

U ime koalicionih partnera na lokalu predstavnica DSS Danijela Šutić je ukazala da je skoro duplo više visokoobrazovanih žena u odnosu na muškarce ali i da je stopa nezaposlenosti žena znatno viša u odnosu na njihove kolege muškarce koji za isti posao sa istom stručnom spremom, kako kažu statistički podaci u Srbiji, zarađuju 16 % veće plate od svojih koleginica.

Najveću pažnju na tribini izazvala je tema o porodičnom nasilju o čemu je govorila kandidatkinja za odbornicu Ana Vignjević koja je ukazala na prepoznavanje nasilja u porodici i apelovala na žene, majke, sestre, partnerke da ne ćute o nasilju koje je zastupljeno kod svake treće žene. Vignjević je govorila o značaju i ulozi porodice i roditelja kao najvećoj podršci u prevazilaženju problema koji se zovu nasilje i zlostavljanje.

Uz veliku podršku aktivnostima žena na tribini je govorio kandidat za gradonačelnika Čačka i predsednik GrO  SPS Veljko Negovanović.

FOŽ SPS Čačak

 

 

 

Kategorije: Forum žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.