Најновије

Милион евра општинама за пројекте подизања ефикасности Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да је питање модернизације ЕПС-а, пре свега дистрибутивне мреже у том јавном предузећу, један до већих изазова.
“Добар део стубова, најпре оних на нижем напону – то су инсталације старије од мене. То је све зрело за замену и оправку”, рекао је Антић новинарима у Горњем Милановцу.
Министар је указао да се годинама није адекватно улагало.
Према његовим речима, највише проблема има на подручју Краљева и источне Србије где су највећи изазови последица метеофактора.
“Буџет је знатно повећан за то. Очекујемо да ћемо наредних година тај ритам поправити”, рекао је министар.
Антић је најавио да ће у понедељак бити објављен позив за локалне самоуправе да пријаве пројекте из области енергетске ефикасности, истакао да у фонду за те сврхе има нешто преко милион евра и додао да је у плану увођење енергетског менаџера у свакој од самоуправа.
“Енергетска ефикасност је велики изазов за Србију и постоји огроман простор где можемо направити напредак. Сваки динар уложен у енергетску ефикасност је највреднији”, поручио је Антић.
Он је рекао да ће неразвијене општине моћи да рачунају да ће из фонда од око милион евра, бити финансиране са 100 одсто, а остале ће бити у обавези да суфинансирају пројекат са 30 одсто средстава.
Према његовим речима, у плану је и увођење енергетског менаџера у сваку локалну самоуправу већу од 20.000 стсновника.
“Тај човек ће се само тиме бавити. Имаће задатак да направи енергетски биланс општине, да сними где су слабе тачке и да направи пројекте. Задатак ће му бити – сваке године смањење један одсто утрошка енергије у свакој локланој самоуправи”, рекао је он.
Не очекујем проблеме када је реч о отварању даљих поглавља у преговорима Србије са ЕУ, изјавио је данас функционер СПС-а Александар Антић и додао да поједине претње блокадом служе за унутрашњу политичку употребу.
Он је подсетио да је за отварање сваког поглавља потребан консензус свих држава чланица ЕУ.
“Ми пре свега та питања решавамо са Бриселом. Не очекујем да ће доћи до блокаде отварања било којих поглавља”, рекао је Антићи који је и министар рударства и енергетике.
Он је истакао да су претње блокадом симпатичне за унутрашњу политичку употребу, при чему је додао да ту пре свега мисли на Хрватску.
“Отварање поглавља и наш европски пут су озбиљан процес у којем ниједна чланица ЕУ неће моћи да се игра са будућношћу Србије”, поручује Антић.
Извор: Танјуг