Milion evra opštinama za projekte podizanja efikasnosti Vesti

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je pitanje modernizacije EPS-a, pre svega distributivne mreže u tom javnom preduzeću, jedan do većih izazova.
“Dobar deo stubova, najpre onih na nižem naponu – to su instalacije starije od mene. To je sve zrelo za zamenu i opravku”, rekao je Antić novinarima u Gornjem Milanovcu.
Ministar je ukazao da se godinama nije adekvatno ulagalo.
Prema njegovim rečima, najviše problema ima na području Kraljeva i istočne Srbije gde su najveći izazovi posledica meteofaktora.
“Budžet je znatno povećan za to. Očekujemo da ćemo narednih godina taj ritam popraviti”, rekao je ministar.
Antić je najavio da će u ponedeljak biti objavljen poziv za lokalne samouprave da prijave projekte iz oblasti energetske efikasnosti, istakao da u fondu za te svrhe ima nešto preko milion evra i dodao da je u planu uvođenje energetskog menadžera u svakoj od samouprava.
“Energetska efikasnost je veliki izazov za Srbiju i postoji ogroman prostor gde možemo napraviti napredak. Svaki dinar uložen u energetsku efikasnost je najvredniji”, poručio je Antić.
On je rekao da će nerazvijene opštine moći da računaju da će iz fonda od oko milion evra, biti finansirane sa 100 odsto, a ostale će biti u obavezi da sufinansiraju projekat sa 30 odsto sredstava.
Prema njegovim rečima, u planu je i uvođenje energetskog menadžera u svaku lokalnu samoupravu veću od 20.000 stsnovnika.
“Taj čovek će se samo time baviti. Imaće zadatak da napravi energetski bilans opštine, da snimi gde su slabe tačke i da napravi projekte. Zadatak će mu biti – svake godine smanjenje jedan odsto utroška energije u svakoj loklanoj samoupravi”, rekao je on.
Ne očekujem probleme kada je reč o otvaranju daljih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, izjavio je danas funkcioner SPS-a Aleksandar Antić i dodao da pojedine pretnje blokadom služe za unutrašnju političku upotrebu.
On je podsetio da je za otvaranje svakog poglavlja potreban konsenzus svih država članica EU.
“Mi pre svega ta pitanja rešavamo sa Briselom. Ne očekujem da će doći do blokade otvaranja bilo kojih poglavlja”, rekao je Antići koji je i ministar rudarstva i energetike.
On je istakao da su pretnje blokadom simpatične za unutrašnju političku upotrebu, pri čemu je dodao da tu pre svega misli na Hrvatsku.
“Otvaranje poglavlja i naš evropski put su ozbiljan proces u kojem nijedna članica EU neće moći da se igra sa budućnošću Srbije”, poručuje Antić.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.