Најновије

Интервју Бранка Ружића за “Блиц” Вести

Ружић наводи да ће СПС и Јединствена Србија на изборима 24. априла имати више од 15 процената подршке, као и да ће имати једну од најважнијих улога при формирању нове владе.

Кога ћете прво позвати после објављивања резултата избора?

– То је интиман тренутак, па ћу прво позвати супругу. Када је реч о сарадницима, имам много пријатеља на свим странама политичког спектра. Ред је да се честита оном ко победи. Неког треба тешити, неког подржати, неком честитати. И наравно да ћу примати честитке пошто очекујем одличан резултат СПС/ЈС.

Једном је пало историјско помирење. Може ли опет, како са демократама, тако и са странкама које су настале из ДС-а?

– Морамо узети у обзир историјски контекст такозваног помирења. И данас мислим да је то тада било добро за Србију. Имали смо опцију да забијемо главу у песак заједно са Коштуницом, Николићем, Шешељем, и да затворимо врата нашим европским интеграцијама, а нисмо. У овом тренутку када је ДС атомизована странка, која има прегршт лидера и лидерчића који само вапе за неким мрвицама власти, мислим да је надреално да уђемо у аранжман тог типа.

Дакле, нема шансе за сарадњу са ДС или СДС/ЛДП/ЛСВ?

– Нас првенствено интересује одличан резултат СПС/ЈС и стратешки циљеви Србије у будућем периоду. Не видим да би влада са експонентима тих политичких опција била влада реформи, већ влада трулих компромиса и зато сматрам да није реално.

Можете ли да замислите СПС у опозицији?

– Био сам ту када је СПС била и у опозицији и на власти и када је подржавала мањинску владу. СПС је константа Србије, има државотворну орјентацију, гарант је политичке стабилности и мислим да је то интерес Србије, свих грађанки и грађана, чак и СНС-а, јер није добро ни за једну странку која појединачно има највише гласова да има апсолутну власт. То је веома висок степен одговорности уз мањак кадровског потенцијала. То не би било добро за Србију. Спремни смо за све опције, али наша оријентација и наша политика се неће мењати.

Дружите се са шефом изборног штаба ДС Радославом Милојичићем Кеном. Јесте ли вас двојица спона између СПС и ДС.

– То су будалаштине. Познајем многе људе, не дружим се са господином Милојичићем. Пријатан је за разговор, виђали смо се спрам посла и обавеза, сигурно педесетак пута. Мислим да је млад човек који у малој средини има добар резултат, али политички се свакако разликујемо и мислим да има још много тога да научи, изучи и покуша у својој странци, да бисмо могли да разговарамо на равној нози.

А зашто сте се видели тих педесетак пута?

– Бавимо се истим послом. На прослави 25 година СПС у Смедеревској Паланци поред мене су седели Жарко Обрадовић и многи други, али изашла је фотографија мене и Кене и од тога се опет направио државни удар. Мене те фотографије чине веселим и ја волим кад изађу. Сваког јутра након изласка на једној телевизији се појављује један диван човек који шири панику широм Србије и то је мени најбољи ријалити који постоји.

Ваше колеге су због тога, чини се, мало опрезније?

– Не бих рекао да су они опрезнији, а ја неопрезан. Ако живимо у демократском и слободном друштву, у чему је проблем? Ако вас неко пита да ли хоћете да се сликате, ви ћете га одбити? Или да мени неко забрани да седим и пијем кафу с Драганом Шутановцем, а познајем га преко 20 година. Или са кандидатом СНС за градоначелника Чачка који ми је пријатељ 20 година. То је сулудо.

Ко неће прећи цензус?

– Лако је оценити да је пет листа на граници између 4,5 и 6,5 процената. У зависности од излазности и неких шок-терапија које се могу дешавати, а видели смо једну кад је Шешељ ослобођен, однос снага ће се мењати. Не видим могућност, рецимо, да ДС може да има мање гласова од трилинга Чеда/Борис/Чанак, али то не значи да ће и једни и други лако прећи цензус.

Треба ли Србија да кандидује Вука Јеремића за генералног секретара УН?

– То је ствар процене политичких одлучилаца, господина Вучића пре свих. Нијансирано се мора приступити том питању, узети у обзир све аспекте и ставове великих сила. Ми морамо гледати шта је интерес Србије, а не интерес САД, Руске Федерације или Кине. Наравно да би било одлично да Србија као једна мала земља има једну тако проминентну функцију у УН, али је такође важно да се таквом иницијативом не начини било који степен штете Србији и мислим да Вучић управо у том смеру размишља.

Србија је заслужила да отвори поглавља

Хрватска је блокирала отварање поглавља 23 Србији.

– Не знам колико је све то искрено, а колико је иницирано потребом да се стичу политички поени. Србија је урадила и ради све што може. Наш преговарачки тим, Владина канцеларија, министарка Јоксимовић… Србија је заслужила да отвори поглавља. То је и прва права оцена зрелости Србије и српског друштва. Хрватска свакако није доминантно значајна у ЕУ. То све не сме да буде разлог за смањење тонуса регионалне сарадње која функционише захваљујући искорацима Владе Србије.

Извор: Блиц