Intervju Branka Ružića za “Blic” Vesti

Ružić navodi da će SPS i Jedinstvena Srbija na izborima 24. aprila imati više od 15 procenata podrške, kao i da će imati jednu od najvažnijih uloga pri formiranju nove vlade.

Koga ćete prvo pozvati posle objavljivanja rezultata izbora?

– To je intiman trenutak, pa ću prvo pozvati suprugu. Kada je reč o saradnicima, imam mnogo prijatelja na svim stranama političkog spektra. Red je da se čestita onom ko pobedi. Nekog treba tešiti, nekog podržati, nekom čestitati. I naravno da ću primati čestitke pošto očekujem odličan rezultat SPS/JS.

Jednom je palo istorijsko pomirenje. Može li opet, kako sa demokratama, tako i sa strankama koje su nastale iz DS-a?

– Moramo uzeti u obzir istorijski kontekst takozvanog pomirenja. I danas mislim da je to tada bilo dobro za Srbiju. Imali smo opciju da zabijemo glavu u pesak zajedno sa Koštunicom, Nikolićem, Šešeljem, i da zatvorimo vrata našim evropskim integracijama, a nismo. U ovom trenutku kada je DS atomizovana stranka, koja ima pregršt lidera i liderčića koji samo vape za nekim mrvicama vlasti, mislim da je nadrealno da uđemo u aranžman tog tipa.

Dakle, nema šanse za saradnju sa DS ili SDS/LDP/LSV?

– Nas prvenstveno interesuje odličan rezultat SPS/JS i strateški ciljevi Srbije u budućem periodu. Ne vidim da bi vlada sa eksponentima tih političkih opcija bila vlada reformi, već vlada trulih kompromisa i zato smatram da nije realno.

Možete li da zamislite SPS u opoziciji?

– Bio sam tu kada je SPS bila i u opoziciji i na vlasti i kada je podržavala manjinsku vladu. SPS je konstanta Srbije, ima državotvornu orjentaciju, garant je političke stabilnosti i mislim da je to interes Srbije, svih građanki i građana, čak i SNS-a, jer nije dobro ni za jednu stranku koja pojedinačno ima najviše glasova da ima apsolutnu vlast. To je veoma visok stepen odgovornosti uz manjak kadrovskog potencijala. To ne bi bilo dobro za Srbiju. Spremni smo za sve opcije, ali naša orijentacija i naša politika se neće menjati.

Družite se sa šefom izbornog štaba DS Radoslavom Milojičićem Kenom. Jeste li vas dvojica spona između SPS i DS.

– To su budalaštine. Poznajem mnoge ljude, ne družim se sa gospodinom Milojičićem. Prijatan je za razgovor, viđali smo se spram posla i obaveza, sigurno pedesetak puta. Mislim da je mlad čovek koji u maloj sredini ima dobar rezultat, ali politički se svakako razlikujemo i mislim da ima još mnogo toga da nauči, izuči i pokuša u svojoj stranci, da bismo mogli da razgovaramo na ravnoj nozi.

A zašto ste se videli tih pedesetak puta?

– Bavimo se istim poslom. Na proslavi 25 godina SPS u Smederevskoj Palanci pored mene su sedeli Žarko Obradović i mnogi drugi, ali izašla je fotografija mene i Kene i od toga se opet napravio državni udar. Mene te fotografije čine veselim i ja volim kad izađu. Svakog jutra nakon izlaska na jednoj televiziji se pojavljuje jedan divan čovek koji širi paniku širom Srbije i to je meni najbolji rijaliti koji postoji.

Vaše kolege su zbog toga, čini se, malo opreznije?

– Ne bih rekao da su oni oprezniji, a ja neoprezan. Ako živimo u demokratskom i slobodnom društvu, u čemu je problem? Ako vas neko pita da li hoćete da se slikate, vi ćete ga odbiti? Ili da meni neko zabrani da sedim i pijem kafu s Draganom Šutanovcem, a poznajem ga preko 20 godina. Ili sa kandidatom SNS za gradonačelnika Čačka koji mi je prijatelj 20 godina. To je suludo.

Ko neće preći cenzus?

– Lako je oceniti da je pet lista na granici između 4,5 i 6,5 procenata. U zavisnosti od izlaznosti i nekih šok-terapija koje se mogu dešavati, a videli smo jednu kad je Šešelj oslobođen, odnos snaga će se menjati. Ne vidim mogućnost, recimo, da DS može da ima manje glasova od trilinga Čeda/Boris/Čanak, ali to ne znači da će i jedni i drugi lako preći cenzus.

Treba li Srbija da kandiduje Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN?

– To je stvar procene političkih odlučilaca, gospodina Vučića pre svih. Nijansirano se mora pristupiti tom pitanju, uzeti u obzir sve aspekte i stavove velikih sila. Mi moramo gledati šta je interes Srbije, a ne interes SAD, Ruske Federacije ili Kine. Naravno da bi bilo odlično da Srbija kao jedna mala zemlja ima jednu tako prominentnu funkciju u UN, ali je takođe važno da se takvom inicijativom ne načini bilo koji stepen štete Srbiji i mislim da Vučić upravo u tom smeru razmišlja.

Srbija je zaslužila da otvori poglavlja

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 23 Srbiji.

– Ne znam koliko je sve to iskreno, a koliko je inicirano potrebom da se stiču politički poeni. Srbija je uradila i radi sve što može. Naš pregovarački tim, Vladina kancelarija, ministarka Joksimović… Srbija je zaslužila da otvori poglavlja. To je i prva prava ocena zrelosti Srbije i srpskog društva. Hrvatska svakako nije dominantno značajna u EU. To sve ne sme da bude razlog za smanjenje tonusa regionalne saradnje koja funkcioniše zahvaljujući iskoracima Vlade Srbije.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.