Poseta ministra Dačića Kosovu i Metohiji Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je danas na Kosovu i Metohiji gde je obilazio srpsku kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska. Ministar Dačić je u okviru posete obišao Manastir Gračanicu, Pećku Patrijaršiju i crkvu Bogoridice Ljeviške u Prizrenu. Ministar Dačić razgovarao je sa sestrinsvom manastira Pećke Patrijaršije, dok je u manastiru Gračanica razgovarao sa Vladikom Teodosijem.

Šef srpske diplomatije izjavio je u Prizrenu da na Kosovo nije došao kako bi slao negativne poruke vezane sa odnose sa Prištinom: ,,Beograd je konstruktivan i premijer Vučić i ja smo razgovarali na tu temu sa Federikom Mogerini, tu su bili prisutni i Mustafa i Tači. Insistirali smo, ja lično, da se o tome dogovara, da se ne rade jednostrani potezi, i onda svi zajedno dolazimo u situaciju da se borimo jedni protiv drugih. Pošto se o tome nije razgovaralo u Briselu i ovo je bila jedna posledica toga, da Kosovo nije dobilo potrebnu većinu za članstvo u Unesko”, izjavio je ministar.

Dačić je ocenio da je versko i kulturno nasleđe srpskog naroda na Kosovu osetljivo pitanje i da se za njega mora pronaći dogovor.

„Interes je da se sačuva vrednost svega ovoga, na primer, na Kosovu četiri objekta koji imaju status da su pod zaštitom Uneska, jedna od njih je Crkva bogorodice Ljeviške. Ti objekti treba da se sačuvaju i da se na kraju krajeva vodi briga i da se rekonstruišu, i mi hoćemo da pomognemo da se ove stvari dovedu do nekog rešenja da niko nikome ne smeta”, rekao je ministar Dačić.
Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.