Obeležavanje Dana zaštite prirode Vesti

Dan zaštite prirode obeležava se danas u Srbiji sa ciljem promovisanja i podsticanja zaštite prirode, podizanja svesti o značaju i potrebi zaštite, održivog korišćenja i upravljanja prirodnim resursima i dobrima.

„Ministarstvo je donelo nekoliko ključnih dokumenata, pre svega izmene Zakona o zaštiti prirode i na taj način smo kao zemlja ispunili međunarodne obaveze i stavili do znanja da znamo šta hoćemo sa svojom prirodom“, rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i dodala da je u Srbiji  još nedovoljan procenat teritorije u statusu zaštićenog područja i trenutno iznosi svega 6,51 odsto.

Bogosavljević Bošković je istakla da svaki građanin naše zemlje treba da bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa Srbije, i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinese njihovom očuvanju i boljoj zaštiti.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine učestvuju u obeležavanju ovog značajnog datuma u akciji čišćenja, koje organizuje Javno preduzeće „Nacionalni park Tara“. Organizovana je akcija čišćenja područja Nacionalnog parka Tara, na potezu Kaluđerske Bare. Učesnici čišćenja će biti učenici Gimnazije „Josif Pančić“, članovi Biološke sekcije „Josif Pančić“, Odred izviđača „Bajina Bašta“, HE „Drinsko-limske elektrane“, službe Nacionalnog parka Tara i predstavnici Ministarstva. Nakon čišćenja u Centru za posetioce Bajina Bašta, biće otvorena likovna izložba „Ptice“ autora Milice Ajduković i promocija Leksikona Nacionalnog parka „Tara“.

Izvor: MPZŽS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.