Bogosavljević Bošković: Set mera za mlade poljoprivrednike po ulasku u EU Vesti

Ministarka poljoprivrede i životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković održala je predavanje studentima visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju, ukazavši da će kada Srbija postane zemlja članica EU, biti u mogućnosti da koristi EU sredstva za set mera koje se najviše tiču mladih.

To se odnosi na mere za pokretanje sopstvenog biznisa mladih poljoprivrednih proizvođača, mala poljoprivredna gazdinstva, osnaživanje žena da ostanu u ruralnim područjima, razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu, kao i mera za prenošenje poljoprivrednog gazdinstva na mladog poljoprivrednika, navela je Bogosavljević Bošković.

Stopa nezaposlenosti u ruralnim područjima je visoka, sa posebno izraženim učešćem mlađe populacije, rekla je Bogosavljević Bošković na predavanju o stanju i perspektivama poljoprivredne i politike ruralnog razvoja u Srbiji, kao i realizovanim aktivnostima u sferi podrške mladima i u oblasti promocije nauke i njihovog značaja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

„Zabrinjava činjenica da u ukupnoj nezaposlenosti u ruralnim područjima mladi uzrasta od 15 do 29 godina čine visokih 36,1%. Usled ograničenih mogućnosti zapošljavanja mladi rešenje svog statusa nalaze u povremenim, ili najčešće, trajnim migracijama, što se posebno odnosi na mlađu žensku populaciju“, kazala je   Bogosavljević Bošković.

Ministarka je objasnila da ovakav strukturni problem, zapošljavanje mladih, predstavlja proces koji nije moguće rešiti jednom merom jednog državnog organa, već zajedničkim akcijama i multi – sektorskim pristupom koji treba da obezbedi da se korak po korak utiče na podizanje kvaliteta života mladih u ruralnim područjima kroz povećanje zaposlenosti i revitalizaciju ruralnih područja Srbije, ali i osnaživanje mladih ka preuzimanju sopstvenih inicijativa i njihovo uključivanje u procese samozapošljavanja i zapošljavanja.

Bogosavljević Bošković je zaključila da u narednom periodu treba raditi i na razvijanju omladinskih zadruga i udruženja mladih koja se bave poljoprivredom i ruralnim razvojem, i da zajednički strateški cilj treba da bude veća integracija mladih u lokalnu zajednicu, kao i njihova participacija u procesima izgradnje i razvoja lokalnih zajednica.

Ministarka je prethodno posetila poljoprivredna gazdinstva u Blacu i Kuršumliji, a razgovaraće i sa proizvođačima u selu Žitorađa.

Izvor: MPZŽS

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.