Intervju Ivice Dačića za Radio Slobodna Evropa Vesti

„Podrška kandidaturi Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN, nije bila laka odluka“, rekao je u intervjuu za RSE ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.
„Nije tu u pitanju bila bilo kakva sumnja, već sagledavanje međunarodne situacije i šansi koje svako (od kandidata) može da ima. Tako da nije bilo sumnji u to da li je kandidat dobar ili ne, ili da će imati šansi ili neće, već je bilo je potrebno da se prvo formulišu određeni kriterijumi. Znate da je tek krajem prošle godine Savet Bezbednosti ustanovio određene preporuke da bi bilo dobro da to bude neko iz Istočne Evrope i da to bude žena, na primer“, rekao je šef diplomatije Srbije za RSE.
Dačić je rekao i da ne smatra da je Vlada zakasnila sa podrškom Jeremiću, iako su mnogi mesecima unazad isticali svoje kandidature za generalnog sekretara UN. „U formalno – pravnom smislu, tek sada počinje proces kadnidovanja i predstavljanja kandidata.“
Dačić kaže da su premijer, predsednik i on obavili više razgovora sa Jeremićem i da je zaključak da treba podržati „našeg čoveka koji ima šansu da dobije jednu takvu međunarodnu funkciju“.
Rekao je i da nisu sa drugim zemljama razgovarali o tome ko će podržati Jeremića, te da će Ministarstvo spoljnih poslova tek sada krenuti u „logističku kampanju“.
Šef diplomatije za RSE tvrdi da Srbija neće imati nikakvih finansijskih izdataka i da je Vuk Jeremić sam pripremio funkcionisanje svog štaba.“Naša država i Ministarstvo će dati logističku podršku putem ambasada i Ministarstva spoljnih poslova“.
„Pošto se uglavnom postavlja pitanje koliko će to nas da košta, neće nas to mnogo koštati, zato što tu praktično već postoje timovi sa kojima je on radio dok je bio predsednik Generalne skupštine UN, tako da to neće biti kampanja koja će Srbiju koštati“, rekao je Dačić.
Dačić kaže i da ga, u pogledu pozicije Srbije u okviru globalne politike, ne plaši činjenica da se Vuk Jeremić često percepira kao „ruski čovek“.
„Mislim da to nije dobra percepcija i kao što znate, mi ne kandidujemo nekoga zato što je on nečiji čovek. Važno je da li je to srpski čovek, da li radi u našem interesu. To se od njega očekuje“, kaže Dačić.
„Jeremić je već pripremao programe u osamdesetak tačaka o najvažnijim svetskim temama. Očigledno je tome posvetio vreme. Ne mislim da za njega može da se kaže da je čovek samo jedne svetske sile. Uostalom, da bi bio izabran, on mora da bude prihvativ za sve.“
Uprkos činjenici da su Vuka Jeremića tokom obavljanja funakcije šefa diplomatije, pa i predsedavajućeg Generalne skupštine UN-a pratili konflikti sa regionalnim liderima i postupci koji su viđeni kao „ne preterano diplomatični“, Dačić kaže da to što je Jeremić pobedio na glasanju u Generalnoj skupštini UN-a, pokazuje da je ipak imao podršku.
„Još jednom ponavljam, Vlada Srbije je donela odluku da podrži kandidaturu, ali je dalek put do nekih sledećih koraka. Cela ta kampanja biće nastavljena tek na jesen i od septembra će praktično biti u žiži.“
Izvor; RSE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.