Најновије

Ивица Дачић у “Новом дану” Н 1 Вести

Лидер социјалиста Ивица Дачић каже да се његова странка залаже за социјалну правду али да он није социјалиста утописта као Алексис Ципрас. Демантује да кокетира са ликом и делом Слободана Милошевића и истиче да он није “мали Слоба” нити жели да буде “нови Слоба”.
“Социјална правда је нешто што разликује нас од других. Ја нисам социјалиста утописта, нисам Ципрас”, изјавио је Дачић гостујући у Новом дану а на питање шта су, последњих година као владајућа странка учинили на том пољу одговара да је њихова идеја било увођење бесплатних уџбеника.
Према његовим речима, принципи социјалне правде треба да буду циљеви друштва. “Сад је главна ствар убрзани економски развој да можемо говорити о тим мерама”.
“Кад слушам Сандерса и Обаму о социјалној заштити за све, па мене је срамота, они су већи социјалисти од мене. Србија не може без социјалне правде, то је закон. Пише у Уставу”, наглашава Дачић.
На питање како одређује када кокетира са ликом и делом Слободана Милошевића а када се дистанцира одговара: “Ја уопште не кокетирам нити се дистанцирам. Ја сам Ивица Дачић и ја не желим да будем ‘мали Слоба’, нити ‘нови Слоба’”.
Додаје да се извињавао због политике Слободана Милошевића. “СПС је први почео са променама, СПС је први почео са извлачењем онога шта је било позитивно, свако прави грешке. Иза Милошевића је остао Дејтонски споразум, Резолуција 1244 . То и данас сваки државник у Србији и даље спомиње. Остало ће оцену дати историја. Никад нисам рекао да се СПС одриче своје прошлости, то је немогуће”, каже он.
Према његовим речима, уместо да се слика СПС-а из деведесетих везује за странку социјалне правде везује се за национални интерес, ратове, санкције….”Наш покрет није настао од Ивице Дачића, наш покрет је стотинама годинама и кад не буде Ивице Дачића, ми ћемо и даље бити јаки и различити.”
Лидер социјалиста истиче да су до сада имали добру сарадњу са странком Александра Вучића и да је њему захвалан што је 2014. године сматрао да би за Србију било корисно да постоји таква колиција. “Наш однос је јасан, коректан, ми смо подржали тј заједно смо носили одговорност. Ја не могу да причам лоше о Влади у протекле четири године”.
Ипак, коментаришући то што су неке присталице СПС-а након митинга у Арени скандирали увредљиве поруке на рачун Вучића, он каже да то осуђује али да је став СПС-а апсолутно позитиван према СНС-у. “То што се десило, није се десило на скупу, сви су поздравили кад сам причао да сам поносан на оно што смо заједно радили”.
На питање зашто СНС онда сумња у лојалност социјалиста и зашто стижу оптужбе да би СПС могла да се удружи са садашњом опозицијом, Дачич истиче да они немају са ким да сарађују из опозиције. “Ови из опозиције имају мање него што смо ми окупили у Арени”.
Каже и да је њихов циљ да на изборима остваре бољи резултат него на прошлим изборима и да: “Служимо народу!
Нормално је да Србија подржи свог човека за позицију генералног секретара УН, каже министар спољних послова Ивица Дачић поводом одлуке да Влада Србије подржи кандидатуру Вука Јеремића.
На питање зашто се толико дуго чекало са том одлуком, Дачић је гостујући у Новом дану рекао да не  би могао да каже да се о томе дуго размишљало. Истиче да су са Јеремићем више пута разговарали и он и премијер Александар Вучић али и председник Србије Томислав Николић.
“Нормално је да Србија подржи нашег човека који има шансе да дође на то месту. Ја у томе не видим ништа спектакулрано”, истиче Дачић.
Говорећи о најновијим тензијама у односима Србије и Хрватске након што је Хрватска блокирала отварање поглавља 23, Дачић је оценио да је јучерашња посета премијера Мостару била веома корисна и потребна како би се мало “стало на лопту” и рационално пришло регионалним проблемима.
“Сама Хрватска је донела такву одлуку у Сабору да билатерални проблеми неће кочити процес евроинтерграција. Одлука Хрватске је супротна ономе што је та земља раније говорила”, истиче српски шеф дипломатија додајући да теме и услови које је Хрватска сада покренула нису нови.
Наглашава и да се у Амстердаму срео са хрватским министром спољних послова Миром Ковачем и да су договорили редовне састанке представника два министарстава након избора у Србији.
Према Дачићевим речима, о условима Хрватске може да се разговара али закон о јурискдикцији је поздравила међународна заједница а и неке земље ЕУ имају исте законе.
“Не би требало да се подиже атмосфера. Требало би да се прекине са тим и да нађемо разлог за рационалну сарадњу”, истиче он.
Дачић наводи и да није добро да Хрватска блокира Србију и додаје да то не наилази на добар одјек у ЕУ. “Не треба да се понашамо као да не желимо добро једни другима. Добро је да су премијер Вучић и хрватска председница разговарали и надам се да ће доћи до стишавања баражне ватре која постоји”.
Министар наводи и да у овом тренутку не постоји дијалог српског и хрватског министарства спољних послова. “Србија је спремна да буде конструктивна у регионалној сарадњи, чак и не одговарамо на различите изјаве из Загреба. Све то прође, прођу дневно-политичке ствари али остаје оно што ћемо моћи да научимо.”
Дачић подсећа да две земље имају бурну сарадњу. “Ако овако наставимо још 50 год ћемо се бавити тиме ко је кога више малтретирао”.
Говорећи о територијалном разграничењу, Дачић је рекао да се о том питању разговара већи низ година, да постоје радне групе које се баве тим питањем али да се оне нису састале годинама.
Одговарајући на питање да ли постоје тајне оптужнице против хрватских држављана Дачић је одговорио питањем: “Да ли постоје против српских?”. “Постоје сигурно према Србима и то је тема о којој се расправљало кад је Тадић био председник. Требало би да седну наши правосудни и тужилачки органи и погледају та питања… Треба наћи начин да се ствари разјасне”, каже Дачић.
Очекујемо да ће нова влада деснице у Хрватској имати довољно храбрости да прихвати пружену руку Србије, рекао је на крају Дачић додајући да је лако започињати свађе, а да је тешко мирити се.
Извор: Н1