Ivica Dačić u “Novom danu” N 1 Vesti

Lider socijalista Ivica Dačić kaže da se njegova stranka zalaže za socijalnu pravdu ali da on nije socijalista utopista kao Aleksis Cipras. Demantuje da koketira sa likom i delom Slobodana Miloševića i ističe da on nije “mali Sloba” niti želi da bude “novi Sloba”.
“Socijalna pravda je nešto što razlikuje nas od drugih. Ja nisam socijalista utopista, nisam Cipras”, izjavio je Dačić gostujući u Novom danu a na pitanje šta su, poslednjih godina kao vladajuća stranka učinili na tom polju odgovara da je njihova ideja bilo uvođenje besplatnih udžbenika.
Prema njegovim rečima, principi socijalne pravde treba da budu ciljevi društva. “Sad je glavna stvar ubrzani ekonomski razvoj da možemo govoriti o tim merama”.
“Kad slušam Sandersa i Obamu o socijalnoj zaštiti za sve, pa mene je sramota, oni su veći socijalisti od mene. Srbija ne može bez socijalne pravde, to je zakon. Piše u Ustavu”, naglašava Dačić.
Na pitanje kako određuje kada koketira sa likom i delom Slobodana Miloševića a kada se distancira odgovara: “Ja uopšte ne koketiram niti se distanciram. Ja sam Ivica Dačić i ja ne želim da budem ‘mali Sloba’, niti ‘novi Sloba’”.
Dodaje da se izvinjavao zbog politike Slobodana Miloševića. “SPS je prvi počeo sa promenama, SPS je prvi počeo sa izvlačenjem onoga šta je bilo pozitivno, svako pravi greške. Iza Miloševića je ostao Dejtonski sporazum, Rezolucija 1244 . To i danas svaki državnik u Srbiji i dalje spominje. Ostalo će ocenu dati istorija. Nikad nisam rekao da se SPS odriče svoje prošlosti, to je nemoguće”, kaže on.
Prema njegovim rečima, umesto da se slika SPS-a iz devedesetih vezuje za stranku socijalne pravde vezuje se za nacionalni interes, ratove, sankcije….”Naš pokret nije nastao od Ivice Dačića, naš pokret je stotinama godinama i kad ne bude Ivice Dačića, mi ćemo i dalje biti jaki i različiti.”
Lider socijalista ističe da su do sada imali dobru saradnju sa strankom Aleksandra Vučića i da je njemu zahvalan što je 2014. godine smatrao da bi za Srbiju bilo korisno da postoji takva kolicija. “Naš odnos je jasan, korektan, mi smo podržali tj zajedno smo nosili odgovornost. Ja ne mogu da pričam loše o Vladi u protekle četiri godine”.
Ipak, komentarišući to što su neke pristalice SPS-a nakon mitinga u Areni skandirali uvredljive poruke na račun Vučića, on kaže da to osuđuje ali da je stav SPS-a apsolutno pozitivan prema SNS-u. “To što se desilo, nije se desilo na skupu, svi su pozdravili kad sam pričao da sam ponosan na ono što smo zajedno radili”.
Na pitanje zašto SNS onda sumnja u lojalnost socijalista i zašto stižu optužbe da bi SPS mogla da se udruži sa sadašnjom opozicijom, Dačič ističe da oni nemaju sa kim da sarađuju iz opozicije. “Ovi iz opozicije imaju manje nego što smo mi okupili u Areni”.
Kaže i da je njihov cilj da na izborima ostvare bolji rezultat nego na prošlim izborima i da: “Služimo narodu!
Normalno je da Srbija podrži svog čoveka za poziciju generalnog sekretara UN, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom odluke da Vlada Srbije podrži kandidaturu Vuka Jeremića.
Na pitanje zašto se toliko dugo čekalo sa tom odlukom, Dačić je gostujući u Novom danu rekao da ne  bi mogao da kaže da se o tome dugo razmišljalo. Ističe da su sa Jeremićem više puta razgovarali i on i premijer Aleksandar Vučić ali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
“Normalno je da Srbija podrži našeg čoveka koji ima šanse da dođe na to mestu. Ja u tome ne vidim ništa spektakulrano”, ističe Dačić.
Govoreći o najnovijim tenzijama u odnosima Srbije i Hrvatske nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23, Dačić je ocenio da je jučerašnja poseta premijera Mostaru bila veoma korisna i potrebna kako bi se malo “stalo na loptu” i racionalno prišlo regionalnim problemima.
“Sama Hrvatska je donela takvu odluku u Saboru da bilateralni problemi neće kočiti proces evrointergracija. Odluka Hrvatske je suprotna onome što je ta zemlja ranije govorila”, ističe srpski šef diplomatija dodajući da teme i uslovi koje je Hrvatska sada pokrenula nisu novi.
Naglašava i da se u Amsterdamu sreo sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem i da su dogovorili redovne sastanke predstavnika dva ministarstava nakon izbora u Srbiji.
Prema Dačićevim rečima, o uslovima Hrvatske može da se razgovara ali zakon o juriskdikciji je pozdravila međunarodna zajednica a i neke zemlje EU imaju iste zakone.
“Ne bi trebalo da se podiže atmosfera. Trebalo bi da se prekine sa tim i da nađemo razlog za racionalnu saradnju”, ističe on.
Dačić navodi i da nije dobro da Hrvatska blokira Srbiju i dodaje da to ne nailazi na dobar odjek u EU. “Ne treba da se ponašamo kao da ne želimo dobro jedni drugima. Dobro je da su premijer Vučić i hrvatska predsednica razgovarali i nadam se da će doći do stišavanja baražne vatre koja postoji”.
Ministar navodi i da u ovom trenutku ne postoji dijalog srpskog i hrvatskog ministarstva spoljnih poslova. “Srbija je spremna da bude konstruktivna u regionalnoj saradnji, čak i ne odgovaramo na različite izjave iz Zagreba. Sve to prođe, prođu dnevno-političke stvari ali ostaje ono što ćemo moći da naučimo.”
Dačić podseća da dve zemlje imaju burnu saradnju. “Ako ovako nastavimo još 50 god ćemo se baviti time ko je koga više maltretirao”.
Govoreći o teritorijalnom razgraničenju, Dačić je rekao da se o tom pitanju razgovara veći niz godina, da postoje radne grupe koje se bave tim pitanjem ali da se one nisu sastale godinama.
Odgovarajući na pitanje da li postoje tajne optužnice protiv hrvatskih državljana Dačić je odgovorio pitanjem: “Da li postoje protiv srpskih?”. “Postoje sigurno prema Srbima i to je tema o kojoj se raspravljalo kad je Tadić bio predsednik. Trebalo bi da sednu naši pravosudni i tužilački organi i pogledaju ta pitanja… Treba naći način da se stvari razjasne”, kaže Dačić.
Očekujemo da će nova vlada desnice u Hrvatskoj imati dovoljno hrabrosti da prihvati pruženu ruku Srbije, rekao je na kraju Dačić dodajući da je lako započinjati svađe, a da je teško miriti se.
Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.