Најновије

Конференција за новинаре председника ПО СПС Душана Бајатовића Избори 2014

Обзиром на то да покрајинска кампања пролази у сенци републичке кампање и да се недовољно говори о ставовима странака о аутономији Војводине, важно је да још једном поновимо основне ставове социјалиста. То је на почетку данашње конференције за новинаре истакао председник Покрајинског одбора СПС у Војводини Душан Бајатовић. Он је рекао да аутономија Војводине није заснована на праву грађана и грађанки Војводине, што су карактеристике државног суверенитета, већ на Уставу Републике Србије. Да би се заокружило питање аутономије Војводине, мора да се донесе нов Статут, јер постојећи није адекватан, затим Закон о надлежностима АПВ, где треба размислити и о неким изворним надлежностима, Закон о финасирању, и Закон о имовини. За све то сасвим довољан оквир даје постојећи Устав Републике Србије. „Ми социјалисти мислимо да питање аутономије Војводине мора да се заокружи у законодавном смислу, да престану приче о укидању аутономије с једне, и некаквог сепаратизма или феудализације Војводине с друге стране. Оба политичка гледишта нису добра. Ми социјалисти јесмо за аутономију Војводине, као севера Србије и српске Војводине, без законодавне, судске и извршне власти и ту стављамо тачку. Они који су одговорни што то питање није заокружено су делови Демократске странке и Лиге социјалдемократа Војводине. Што се законских решења за националне мањине и верске заједнице тиче, она су добра. Инсистирамо на пројектима интеркултурализма, односно да живимо једни са другима, а не једни поред других“ истакао је Душан Бајатовић.

Када је реч о економском програму Социјалистичке партије Србије који је данас новинарима представио председник Војвођанске организације СПС и кандидат за председника Владе Војводине Душан Бајатовић, тежиште је на три важна сегмента – реиндустријализацији, пољопривреди и банкарском систему. Ово прво значи да морамо направити индустрију која производи за регион и за свет, а то не може без значајне улоге државе. Тренутно се задужујемо само да бисмо испратили потрошњу која иде из буџета, тако не можемо подстаћи развој. Морамо охрабрити домаћи капитал да инвестира кроз јавно-приватно партнерство у домаћа предузећа.

Када је реч о банкарском систему, садашње камате на кредите не пружају могућност да се подигне производња, а на светском тржишту капитал никада није био јефтинији. Пројектована зарада предузећа мања је од каматних стопа, што се не може издржати. „Тренутно је 279 милијарди динара више наших депозита, него што је пласирано од стране банака у привреду кроз кредите. Значи да се банке коцкају нашим новцем. Капитал из Србије се преко банака са већинским страним капиталом извози, а треба најмање 30% да се пласира у развој привреде, кроз дугорочне јефтине кредите и зато нам треба добра домаћа банка. Мора да се промени ситуација да је држава најбољи клијент банака.То мора да буде привреда тако што ће се смањити резервације и мање каматне стопе на репо операције“ рекао је новинарима Душан Бајатовић.

„За пољопривреду, најважније је да одложимо до 2027. године продају земље странцима и да нашем сељаку гарантујемо јасан откуп и цене производа, као и велике субвенције; да постоји царинска заштита домаћих производа, али и ванцаринске мере заштите и контроле увоза неквалитетних и по здравље штетних производа из иностранства. Мора да се смањи моћ увозничког лобија, а за то је директно одговорна држава. У трговачим ланцима мора да буду домаћи производи, а трговинске марже значајно ниже, јер су сада и 100% у односу на производну цену“, истакао је председник Покрајинског одбора СПС у Војводини и најавио нови сусрет са новинарима за неколико дана, када ће наставити причу о решењима за економски опоравак.

 

Категорије: Избори 2014