Konferencija za novinare predsednika PO SPS Dušana Bajatovića Izbori 2014

Obzirom na to da pokrajinska kampanja prolazi u senci republičke kampanje i da se nedovoljno govori o stavovima stranaka o autonomiji Vojvodine, važno je da još jednom ponovimo osnovne stavove socijalista. To je na početku današnje konferencije za novinare istakao predsednik Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini Dušan Bajatović. On je rekao da autonomija Vojvodine nije zasnovana na pravu građana i građanki Vojvodine, što su karakteristike državnog suvereniteta, već na Ustavu Republike Srbije. Da bi se zaokružilo pitanje autonomije Vojvodine, mora da se donese nov Statut, jer postojeći nije adekvatan, zatim Zakon o nadležnostima APV, gde treba razmisliti i o nekim izvornim nadležnostima, Zakon o finasiranju, i Zakon o imovini. Za sve to sasvim dovoljan okvir daje postojeći Ustav Republike Srbije. „Mi socijalisti mislimo da pitanje autonomije Vojvodine mora da se zaokruži u zakonodavnom smislu, da prestanu priče o ukidanju autonomije s jedne, i nekakvog separatizma ili feudalizacije Vojvodine s druge strane. Oba politička gledišta nisu dobra. Mi socijalisti jesmo za autonomiju Vojvodine, kao severa Srbije i srpske Vojvodine, bez zakonodavne, sudske i izvršne vlasti i tu stavljamo tačku. Oni koji su odgovorni što to pitanje nije zaokruženo su delovi Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Što se zakonskih rešenja za nacionalne manjine i verske zajednice tiče, ona su dobra. Insistiramo na projektima interkulturalizma, odnosno da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“ istakao je Dušan Bajatović.

Kada je reč o ekonomskom programu Socijalističke partije Srbije koji je danas novinarima predstavio predsednik Vojvođanske organizacije SPS i kandidat za predsednika Vlade Vojvodine Dušan Bajatović, težište je na tri važna segmenta – reindustrijalizaciji, poljoprivredi i bankarskom sistemu. Ovo prvo znači da moramo napraviti industriju koja proizvodi za region i za svet, a to ne može bez značajne uloge države. Trenutno se zadužujemo samo da bismo ispratili potrošnju koja ide iz budžeta, tako ne možemo podstaći razvoj. Moramo ohrabriti domaći kapital da investira kroz javno-privatno partnerstvo u domaća preduzeća.

Kada je reč o bankarskom sistemu, sadašnje kamate na kredite ne pružaju mogućnost da se podigne proizvodnja, a na svetskom tržištu kapital nikada nije bio jeftiniji. Projektovana zarada preduzeća manja je od kamatnih stopa, što se ne može izdržati. „Trenutno je 279 milijardi dinara više naših depozita, nego što je plasirano od strane banaka u privredu kroz kredite. Znači da se banke kockaju našim novcem. Kapital iz Srbije se preko banaka sa većinskim stranim kapitalom izvozi, a treba najmanje 30% da se plasira u razvoj privrede, kroz dugoročne jeftine kredite i zato nam treba dobra domaća banka. Mora da se promeni situacija da je država najbolji klijent banaka.To mora da bude privreda tako što će se smanjiti rezervacije i manje kamatne stope na repo operacije“ rekao je novinarima Dušan Bajatović.

„Za poljoprivredu, najvažnije je da odložimo do 2027. godine prodaju zemlje strancima i da našem seljaku garantujemo jasan otkup i cene proizvoda, kao i velike subvencije; da postoji carinska zaštita domaćih proizvoda, ali i vancarinske mere zaštite i kontrole uvoza nekvalitetnih i po zdravlje štetnih proizvoda iz inostranstva. Mora da se smanji moć uvozničkog lobija, a za to je direktno odgovorna država. U trgovačim lancima mora da budu domaći proizvodi, a trgovinske marže značajno niže, jer su sada i 100% u odnosu na proizvodnu cenu“, istakao je predsednik Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini i najavio novi susret sa novinarima za nekoliko dana, kada će nastaviti priču o rešenjima za ekonomski oporavak.

 

Kategorije: Izbori 2014

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.