Poljoprivredne škole obrazovne institucije budućnosti Vesti

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković prisustvovala je otavaranju 32. Republičkog takmičenja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje koje se održava u Poljoprivrednoj školi u Futogu.

Ministarka Bogosavljević Bošković je prilikom svog obraćanja istakla da je danas, više nego ikada ranije, potrebno širenje znanja u poljoprivredi, što školovanje mladih i kvalitetnih kadrova u ovoj oblasti, svrstava poljoprivredne škole u obrazovne institucije budućnosti.

„Sektor poljoprivrede u svetu beleži sve intenzivniju primenu novih tehnologija i naučnih dostignuća u cilju, ne samo unapređenja konkurentnosti, već i sa ciljem očuvanja i održivog korišćenja raspoloživih resursa. Novi trendovi u ekonomiji, ekologiji i društvu i rastuća stopa siromaštva kao i rast potrebe za većim količinama hrane u svetu, daje poljoprivredi novu ulogu, ali i zadatke“, istakla je ministarka.
Ministarka je rekla da će cilj Ministarstva u narednom periodu biti razvoj i promocija inovativnog poljoprivrednog sektora, sa idejom da mladi ljudi ostanu motivisani da žive i rade na selu i da stvaraju nova radna mesta za sebe i svoje porodice jer su perspektive života na selu značajno vezane za potencijale mlađih generacija i njihovu spremnost da nastave da žive na selu.
Učenicima je ministarka Bogosavljević Bošković poručila da bi ulaganje u njihovo obrazovanje, udruživanje i podsticanje zapošljavanja omogućilo obnovu ekonomskog rasta i prosperitet lokalne zajednice i čestititajući im na vrednom radu, poželela puno uspeha na takmičenju.

Otvaranju takmičenja na kome je učešće uzelo preko 60 takmičara iz Srbije ali i takmičara van kankurencije iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, prisustvovali su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kao i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučićević. Učenici su se takmičili u kategoriji poljoprivrednog tehničara, tehničara hortikulture i rukovalac-mehaničar poljoprivrednih mašina.

snezana

Izvor: MPZŽS

Kategorije: Vesti|Izbori 2016

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.