Најновије

Интервју Ивице Дачића за „Блиц“ Вести

„Нисам с Вучићем причао о постизборној коалицији, али сам сигуран да је СПС бољи партнер од Тадића и Чеде, Пајтића или антиевропских странака“, поручује у интервјуу за „Блиц“ лидер СПС Ивица Дачић.

Да ли сте разговарали с лидером СНС о постизборној коалицији?

Нисмо разговарали о ономе што долази после 24.априла јер треба сачекати резултате избора. Питања ових избора су да ли ће СПС и СНС задржати  или премашити своје појединачне рејтинге и, с друге стране, ко ће од опозиције прескочити цензус. СПС, као и СНС, интересује што бољи резултат своје партије. Након избора се разговара о новој влади. Сада су све странке политички противници, ма колико да су партнерске. Мада, искрено, не видим који би други савез после избора био кориснији за Србију.

Једна од варијанти која се незванично наводи јесте и да је могућа коалиција Вучића с Тадићем?

Не могу да причам о томе шта ће одлучити онај који добије највише гласова, али оно што могу да кажем, јер је реалност, јесте да све те остале странке имају тежак задатак да прескоче цензус. Реалније је да буду ангажоване као ванпраламентарне странке, а сада имају веће шансе за то.

Зашто Вучић социјалистима последњих дана поручује „срећно“?  

Већ сам рекао, предизборна кампања је. Односи СПС и некада СРС, а сада СНС су испреплетени и чињеницом да имамо флуидно бирачко тело. Тако данас на основу истраживања у оквиру СПС и СНС други избор гласача увек је између ових странака. То подразумева потребу да се разграничи идентитет како би се цементирало бирачко тело. Планове других не знам. Само кажем да је та порука – да ли ће СПС бити са СНС или не – усмерена ка том делу флуидног бирачког тела. Други разлог су реакције на дневно-политичка искакања и догађаје који су везани за локал, а који се рефлектују на наше односе.

Зашто се стално извињавате Вучићу и СНС?

Као што сви знају, ја сам човек који не улази у конфликтне ситуације онда када оне нису неопходне.  С друге стране, не практикујем ни политичка извињавања. Али када се направи грешка која није достојна СПС, онда то треба да се исправи. Мене с Вучићем интересују стратешки договори и ако бисмо сваки дан реаговали на милион тема и локалних сукоба, отишли бисмо далеко од суштине. Сматрам да је боље спуштати лопту него непотребно усијавати атмосферу. СПС је озбиљна странка и наш начин политичке комуникације мора да буде достојанствен. Када то пређе границе, реагујем. Већа је мудрост управљати различитостима него од ситница правити велике проблеме.

Ако се догоди да будете опозиција, хоћете ли нападати Вучића као што сада радите демократама?

Борим се да увек играм у првој лиги. За то су потребни гласови. Уколико се догоди да владајућа коалиција буде без СПС-ЈС, сигурно је да нећу Вучића нападати због оног на чему смо до сада радили заједно.

Шта о СПС говоре различити ставови вас и функционера попут Ружића?

Ми смо демократски устројена странка. У СПС о свему смо одлучивали демократски и једногласна одлука је била да смо део коалиције. Зато ми се не свиђају ситуације искакања. Желим свима да покажем да је већа умешност тражити заједничке ствари него инсистирати на разликама. Ако хоћемо са СНС и они с нама, онда једни друге треба да толеришемо и да истрпимо различитости и грешке. Уколико не можемо, онда је поштеније рећи да нећемо са СНС.

Шта уколико вам Вучић буде тражио да те неке ваше људе искључите?

То заиста никада није била тема наших односа.

Шта је успех, а шта неуспех за СПС?

Више од пола милиона је успех. Тренутно се не зна која ће бити излазност. Ипак, све испод десет одсто за СПС и мене лично је неуспех.

Да ли је реално да листа СНС освоји апсолутну већину?

И то зависи од излазности, али и од тога колико ће листа прећи пет одсто. Сада може да се догоди да сви поновимо исти резултат, али да имамо мање посланика.

Колико је уопште Вучић СПС-у учинио тиме што сте у Влади?

Он је позвао СПС. Видите, када сте у власти, тада сте ближи очима људи и оно још битније јесте да радите и можете да представите резултате свог рада. Лично, нисам навикао да будем у хладу.

Извор: Блиц