Intervju Ivice Dačića za „Blic“ Vesti

„Nisam s Vučićem pričao o postizbornoj koaliciji, ali sam siguran da je SPS bolji partner od Tadića i Čede, Pajtića ili antievropskih stranaka“, poručuje u intervjuu za „Blic“ lider SPS Ivica Dačić.

Da li ste razgovarali s liderom SNS o postizbornoj koaliciji?

Nismo razgovarali o onome što dolazi posle 24.aprila jer treba sačekati rezultate izbora. Pitanja ovih izbora su da li će SPS i SNS zadržati  ili premašiti svoje pojedinačne rejtinge i, s druge strane, ko će od opozicije preskočiti cenzus. SPS, kao i SNS, interesuje što bolji rezultat svoje partije. Nakon izbora se razgovara o novoj vladi. Sada su sve stranke politički protivnici, ma koliko da su partnerske. Mada, iskreno, ne vidim koji bi drugi savez posle izbora bio korisniji za Srbiju.

Jedna od varijanti koja se nezvanično navodi jeste i da je moguća koalicija Vučića s Tadićem?

Ne mogu da pričam o tome šta će odlučiti onaj koji dobije najviše glasova, ali ono što mogu da kažem, jer je realnost, jeste da sve te ostale stranke imaju težak zadatak da preskoče cenzus. Realnije je da budu angažovane kao vanpralamentarne stranke, a sada imaju veće šanse za to.

Zašto Vučić socijalistima poslednjih dana poručuje „srećno“?  

Već sam rekao, predizborna kampanja je. Odnosi SPS i nekada SRS, a sada SNS su isprepleteni i činjenicom da imamo fluidno biračko telo. Tako danas na osnovu istraživanja u okviru SPS i SNS drugi izbor glasača uvek je između ovih stranaka. To podrazumeva potrebu da se razgraniči identitet kako bi se cementiralo biračko telo. Planove drugih ne znam. Samo kažem da je ta poruka – da li će SPS biti sa SNS ili ne – usmerena ka tom delu fluidnog biračkog tela. Drugi razlog su reakcije na dnevno-politička iskakanja i događaje koji su vezani za lokal, a koji se reflektuju na naše odnose.

Zašto se stalno izvinjavate Vučiću i SNS?

Kao što svi znaju, ja sam čovek koji ne ulazi u konfliktne situacije onda kada one nisu neophodne.  S druge strane, ne praktikujem ni politička izvinjavanja. Ali kada se napravi greška koja nije dostojna SPS, onda to treba da se ispravi. Mene s Vučićem interesuju strateški dogovori i ako bismo svaki dan reagovali na milion tema i lokalnih sukoba, otišli bismo daleko od suštine. Smatram da je bolje spuštati loptu nego nepotrebno usijavati atmosferu. SPS je ozbiljna stranka i naš način političke komunikacije mora da bude dostojanstven. Kada to pređe granice, reagujem. Veća je mudrost upravljati različitostima nego od sitnica praviti velike probleme.

Ako se dogodi da budete opozicija, hoćete li napadati Vučića kao što sada radite demokratama?

Borim se da uvek igram u prvoj ligi. Za to su potrebni glasovi. Ukoliko se dogodi da vladajuća koalicija bude bez SPS-JS, sigurno je da neću Vučića napadati zbog onog na čemu smo do sada radili zajedno.

Šta o SPS govore različiti stavovi vas i funkcionera poput Ružića?

Mi smo demokratski ustrojena stranka. U SPS o svemu smo odlučivali demokratski i jednoglasna odluka je bila da smo deo koalicije. Zato mi se ne sviđaju situacije iskakanja. Želim svima da pokažem da je veća umešnost tražiti zajedničke stvari nego insistirati na razlikama. Ako hoćemo sa SNS i oni s nama, onda jedni druge treba da tolerišemo i da istrpimo različitosti i greške. Ukoliko ne možemo, onda je poštenije reći da nećemo sa SNS.

Šta ukoliko vam Vučić bude tražio da te neke vaše ljude isključite?

To zaista nikada nije bila tema naših odnosa.

Šta je uspeh, a šta neuspeh za SPS?

Više od pola miliona je uspeh. Trenutno se ne zna koja će biti izlaznost. Ipak, sve ispod deset odsto za SPS i mene lično je neuspeh.

Da li je realno da lista SNS osvoji apsolutnu većinu?

I to zavisi od izlaznosti, ali i od toga koliko će lista preći pet odsto. Sada može da se dogodi da svi ponovimo isti rezultat, ali da imamo manje poslanika.

Koliko je uopšte Vučić SPS-u učinio time što ste u Vladi?

On je pozvao SPS. Vidite, kada ste u vlasti, tada ste bliži očima ljudi i ono još bitnije jeste da radite i možete da predstavite rezultate svog rada. Lično, nisam navikao da budem u hladu.

Izvor: Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.