Intervju Ivice Dačića za „Novosti“ Vesti

Za Srbiju je i posle narednih izbora najbolja vlada Vučića i Dačića. Tom porukom lider SPS Ivica Dačić za „Novosti“ negira da je u istinskoj svađi sa naprednjacima i da se sprema na novi politički zaokret ka opoziciji.

Hoćete da kažete da je samo predizborna taktika u pozadini javnog sukoba SPS i SNS?

Ne bih rekao da između nas postoji sukob. Svih ovih godina smo uspešno sarađivali. Tako je i danas. Kad je reč o vitalnim državnim pitanjima nikada nismo imali različita mišljenja. U izbornoj kampanji sve stranke su na neki način rivalske pa i one koje su partneri.

Na koji način može sada da vam koristi rivalstvo sa Vučićem?

To je važno zbog očuvanja identiteta stranaka i sprečavanja da fluidni deo eventualnog zajedničkog tela ide od jednih do drugih. Imali smo takve probleme u prošlosti jer su SRS i SPS ranije, kao i sada SPS i SNS, imale deo „pokretljivih“ birača. Po istraživanjima javnog mnjenja, u najvećem broju slučajeva biračima su prvi ili drugi izbor upravo SNS i SPS. Naše stranke su najjače, a svi u opoziciji se bore da preskoče cenzus. Prirodno je zato da se između nas javlja i rivalstvo.

Kako tumačite to što je lider SNS, posle skandiranja vaših pristalica „Vučiću, pederu“, poručio da sada „zna šta mu je činiti“?

Svi znaju da takav vulgaran rečnik nije manir socijalista. Mi nikoga nikad nismo vređali, a naročito nismo premijera. To što se desilo svakako je dovelo do toga da niko ne govori o grandioznom skupu u „Areni“ pred 25.000 ljudi. Akcenat je stavljen na 15 primitivaca, a ne naših pristalica. U svakoj realnoj situaciji postoji domen koji ne može da se kontroliše. Štaviše, gajim sumnje da je ceo slučaj „izrežiran“.

Ko je to hteo da vas posvađa sa Vučićem?

Upravo to mnogi rade već mesecima i godinama. Zato se i ne obazirem na te dnevnopolitičke smicalice. Ima verovatno hiljadu dnevnopolitičkih razloga za svađu. Ali je samo jedan razlog zašto treba da ostanemo zajedno – zato što je za Srbiju najbolje da sadašnja vlada i ubuduće ostane u ovom sastavu.

Da li je skandiranje protiv Vučića posledica toga što niste politički sankcionisali Branka Ružića koji se fotografisao sa huliganom koji je prvi promovisao vulgarni poklič?

To nije u direktnoj vezi. Socijalisti nemaju nikakvo autorstvo nad primitivnim skandiranjem. Niti smo to mi patentirali. To su izmislili oni koji mrze Vučića. Mi ne mrzimo Vučića već smo iskreni njegovi saradnici i partneri i zajedno smo donosili teške odluke za državu.

Očekujete li da 24. aprila uveče lider SNS najpre vas pozove da pričate o nastavku saradnje?

Mislim da će se 24. uveče prvo pobrojati glasovi, a onda ćemo, kako to naš običaj nalaže, da proslavimo rezultat. Neko će da slavi, a neko će da pati. Ne sumnjam da će SNS i SPS imati dovoljno glasova da mogu komotno da formiraju vladu.

Ali vrh SNS šalje poruke kao da vas ne vide kao budućeg partnera?

Nisam čuo te poruke. Na Vučiću je da odluči. Ako i ne budemo zajedno ništa nije tragično. Nikad neću pljuvati po onome što smo zajedno radili.

Je li tačno da ste poručili SNS – nek im je srećno ako im je bolja vlada sa Tadićem, Čedom i Čankom ….

Objavio sam demanti tih mojih izvrnutih reči. Postoji manir da se nešto izmisli, pa onda dalje komentariše.  Ja sam rekao da je za Srbiju sigurno najbolja vlada između Vučića i Dačića, a da svako može da oceni da li je bolja vlada sa Čankom, Pajtićem, Čedom, Tadićem, Šešeljem i Dverima ili sa SPS.

Kakva vam je simbolika Titovog i Miloševićevog unuka u kampanji SPS?

Simbolika kontinuiteta. Da su mi se javili naslednici Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića i njih bih uključio u kampanju.

Neki smatraju da Tončev, Ružić i Mrkonjić kad kritikuju Vučića, pričaju u stvari u vaše ime?

To bi bilo isto kao kad bih ja rekao da Vučić progovara kroz reči, na primer, Zorane Mihajlović kad me ona napadne. A ne mislim to. Kad ne bih želeo sa Vučićem, rekao bih to i njemu u lice i javnosti. Ne bih se krio i dobacivao iza ćoška.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.