Dačić: Kupola i oltar u Hramu biće oslikani do 2019. godine Vesti

Kopredsedavajući Odbora za organizaciju unutrašnjeg oslikavanja Hrama Svetog Save Ivica Dačić obišao je Hram, upoznao se sa pripremnim radovima i tom prilikom rekao da se uskoro očekuje početak oslikavanja, a da će kupola i oltar biti završeni do 2019. godine.

Dačić je naglasio da će površina od 16.000 metara kvadratnih biti oslikana mozaikom i podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će Rusija završiti oslikavanje Hrama Svetog Save na Vračaru.

“Oslikavanje će koštati više desetina miliona evra. Gasprom njeft izdvojio je četiri miliona evra. Ovo su poslednje pripreme za izvođače radova”, rekao je Dačić i dodao da se rade logističke pripreme, postavljanje platformi i da će se sa oslikavanjem krenuti od kupole na dole kao i da će kupola i oltar biti završeni do 2019. godine.

Dačić je rekao da je tokom nedavne posete Rusiji razgovarao sa mitropolitom Ilarionom, koji je kopredsednik Odbora sa ruske strane, i da je obavešten da su pripreme ušle u završnu fazu. “Ostaje da ruska strana obavi formalne odluke ko će izvoditi radove, jer to nije običan posao”, rekao je Dačić i naglasio da su tokom današnje posete Hramu konstatovali da će radovi početi što pre i da će uskoro moći da se vide prvi mozaici.

Ruska Vlada će, kako kaže, finansirati unutrašnje radove dok će Vlada Srbije pomoći uređenje ostatka kompleksa.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.