Најновије

Интервју Бранка Ружићa за “Блиц” Вести

За СПС нема бојазни нити да буде у опозицији нити у власти. Други смо по јачини, преживели смо “Вучићев цунами” и можемо само да растемо уколико будемо мудри. Ово у интервјуу за “Блиц” поручује потпредседник СПС Бранко Ружић. Додаје да је за сваку будућу сарадњу неопходно међусобно уважавање партнера и обостраног достојанства, али и одговара на питање шта Ивици Дачићу значи најава да ће се повући.

Како коментаришете дешавања у РИК-у?

– Сматрам да Србији такав политички циркус није потребан и да нам наноси репутациони ризик. Треба честитати свима који су прешли цензус, завршити и формално изборну процедуру поновљеним гласањем на неколицини места где су утврђене неправилности и окренути се будућности Србије. Демократска воља грађана, уверен сам, неће бити доведена у питање.

Шта значи најава Ивице Дачића да ће да се повуче ако не треба СПС-у?

– Познајући Дачића, сигуран сам да се неће повући јер није профил човека који би се икада повукао, а и треба му СПС колико и он партији. Табора нема у СПС-у. Сва мишљења, ставови и одлуке су плод демократске расправе на органима странке. Тако је било, јесте и биће. Закључио бих да би био ред да се спин доктори не уроте одмах против нас из СПС, нека нађу материјала на некој другој страни, јер га има сигурно.

Шта је по вама боље за СПС – да буде у влади или опозиција?

– Не либим се да свој став поделим и познат је, а деле га и многи други. Међутим, најважније питање у овом тренутку је шта је најбоље за Србију и влада ког капацитета је потребна како би се на успешан начин ишло у сусрет свим изазовима који пред Србијом стоје. Коректно је да се победнику честита и да искористе легитимитет добијен од грађана да владају у будућем периоду. Да ли ће позвати још неког поред СВМ и вероватно Зукорлића, то је питање за мандатара и одговор ће јасно показати оријентацију будуће владе и њену снагу да решава проблеме.

Да ли постоји бојазан да СПС изгуби део подршке уколико буде опозиција или сматрате да би то могло да консолидује странку и бираче?

– Нема никакве бојазни ни у једном ни у другом случају. Коалиција СПС-ЈС своју виталност показује чињеницом да смо друга по снази политичка опција, и да смо једина традиционална политичка снага која је преживела “Вучићев цунами”. Праву консолидацију бирачког тела очекујем на председничким изборима следеће године. Преурањено је давати анализе “шта би било кад би било”, али сигурно је да СПС има стабилно укорењену позицију у бирачком телу Србије и да нас очекује раст уколико будемо мудри.

Уколико социјалисти уђу у владајућу коалицију, шта је по вама црта испод које не треба да се иде?

– Претенциозно је о томе говорити у тренутку када и не знамо да ли ће тај позив уследити, али уколико и дође до тог позива, органи странке ће донети о томе одлуку. Свака хипотетичка сарадња подразумева јасан програм око кога би се окупили, потписан прецизан коалициони споразум са прерасподелом одговорности и међусобно уважавање партнера и обостраног достојанства.

Колико је СПС успевала да спроводи свој програм у владама од 2012?

– Свакако смо дали као мањински партнер пун допринос, пре свега на спољнополитичком плану, у процесу европских интеграција, али и у другим ресорима где смо носили одговорност. Програм СПС је био заступљен у оноликој мери колико је то било реално могуће у датим околностима политичког утицаја нас и наших партнера.

Зашто успешни социјалисти са локала остају на локалу?

– Имамо врло квалитетну кадровску базу. Снажно подржавам идеју да се на свим нивоима власти пружи шанса и нашим кадровима из читаве републике. Добро решење у изборном законодавству било би увођење пропорционалног персонализованог система где би до изражаја долазили препознатљиви и уважени кандидати, а не искључиво политички комесари.

Извор: Блиц
Фото: Ђ. Којадиновић / РАС Србија