Intervju Branka Ružića za “Blic” Vesti

Za SPS nema bojazni niti da bude u opoziciji niti u vlasti. Drugi smo po jačini, preživeli smo “Vučićev cunami” i možemo samo da rastemo ukoliko budemo mudri. Ovo u intervjuu za “Blic” poručuje potpredsednik SPS Branko Ružić. Dodaje da je za svaku buduću saradnju neophodno međusobno uvažavanje partnera i obostranog dostojanstva, ali i odgovara na pitanje šta Ivici Dačiću znači najava da će se povući.

Kako komentarišete dešavanja u RIK-u?

– Smatram da Srbiji takav politički cirkus nije potreban i da nam nanosi reputacioni rizik. Treba čestitati svima koji su prešli cenzus, završiti i formalno izbornu proceduru ponovljenim glasanjem na nekolicini mesta gde su utvrđene nepravilnosti i okrenuti se budućnosti Srbije. Demokratska volja građana, uveren sam, neće biti dovedena u pitanje.

Šta znači najava Ivice Dačića da će da se povuče ako ne treba SPS-u?

– Poznajući Dačića, siguran sam da se neće povući jer nije profil čoveka koji bi se ikada povukao, a i treba mu SPS koliko i on partiji. Tabora nema u SPS-u. Sva mišljenja, stavovi i odluke su plod demokratske rasprave na organima stranke. Tako je bilo, jeste i biće. Zaključio bih da bi bio red da se spin doktori ne urote odmah protiv nas iz SPS, neka nađu materijala na nekoj drugoj strani, jer ga ima sigurno.

Šta je po vama bolje za SPS – da bude u vladi ili opozicija?

– Ne libim se da svoj stav podelim i poznat je, a dele ga i mnogi drugi. Međutim, najvažnije pitanje u ovom trenutku je šta je najbolje za Srbiju i vlada kog kapaciteta je potrebna kako bi se na uspešan način išlo u susret svim izazovima koji pred Srbijom stoje. Korektno je da se pobedniku čestita i da iskoriste legitimitet dobijen od građana da vladaju u budućem periodu. Da li će pozvati još nekog pored SVM i verovatno Zukorlića, to je pitanje za mandatara i odgovor će jasno pokazati orijentaciju buduće vlade i njenu snagu da rešava probleme.

Da li postoji bojazan da SPS izgubi deo podrške ukoliko bude opozicija ili smatrate da bi to moglo da konsoliduje stranku i birače?

– Nema nikakve bojazni ni u jednom ni u drugom slučaju. Koalicija SPS-JS svoju vitalnost pokazuje činjenicom da smo druga po snazi politička opcija, i da smo jedina tradicionalna politička snaga koja je preživela “Vučićev cunami”. Pravu konsolidaciju biračkog tela očekujem na predsedničkim izborima sledeće godine. Preuranjeno je davati analize “šta bi bilo kad bi bilo”, ali sigurno je da SPS ima stabilno ukorenjenu poziciju u biračkom telu Srbije i da nas očekuje rast ukoliko budemo mudri.

Ukoliko socijalisti uđu u vladajuću koaliciju, šta je po vama crta ispod koje ne treba da se ide?

– Pretenciozno je o tome govoriti u trenutku kada i ne znamo da li će taj poziv uslediti, ali ukoliko i dođe do tog poziva, organi stranke će doneti o tome odluku. Svaka hipotetička saradnja podrazumeva jasan program oko koga bi se okupili, potpisan precizan koalicioni sporazum sa preraspodelom odgovornosti i međusobno uvažavanje partnera i obostranog dostojanstva.

Koliko je SPS uspevala da sprovodi svoj program u vladama od 2012?

– Svakako smo dali kao manjinski partner pun doprinos, pre svega na spoljnopolitičkom planu, u procesu evropskih integracija, ali i u drugim resorima gde smo nosili odgovornost. Program SPS je bio zastupljen u onolikoj meri koliko je to bilo realno moguće u datim okolnostima političkog uticaja nas i naših partnera.

Zašto uspešni socijalisti sa lokala ostaju na lokalu?

– Imamo vrlo kvalitetnu kadrovsku bazu. Snažno podržavam ideju da se na svim nivoima vlasti pruži šansa i našim kadrovima iz čitave republike. Dobro rešenje u izbornom zakonodavstvu bilo bi uvođenje proporcionalnog personalizovanog sistema gde bi do izražaja dolazili prepoznatljivi i uvaženi kandidati, a ne isključivo politički komesari.

Izvor: Blic
Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.