Најновије

Учешће Министарства на Mеђународном пољопривредном сајму Вести

Министарство пољопривреде и заштите животне средине и ове године ће се низом догађаја традиционално представити на предстојећем 83. Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду, а уз његову финансијску подршку ће бити организоване Изложба органских производа и производа са заштићеним географским пореклом и Национална изложба стоке.

То је данас на конференцији за новинаре најавила министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др  Снежана Богосављевић Бошковић, која је саопштила да ће сваког дана одржавања сајма од 14. до 20. маја, представници Министарства, на свом штанду у Мастер хали, бити на располагању пољопривредницима и посетиоцима, информишући их о раду и активностима Министарства.

Богосављевић Бошковић је навела да ће уз финансијску подршку Министарства и организациону помоћ Националног удружења Сербиа органика и Удружења Футошки купус, на Међународном пољопривредном сајму бити одржана Изложба органских производа и производа са заштићеним географским пореклом.

„Ово је прилика да се на једном месту представе производи са додатом вредношћу, тј. производи који поред захтева у погледу безбедности и квалитета испуњавају и додатне захтеве и као такви могу се обележити националним знаком за органске производе или носе неку од ознака географског порекла“, истакла је Богосављевић Бошковић.

Богосављевић Бошковић је казала да је Национална изложба стоке, која је највећа изложба овог типа на Балкану и ове године ће бројати 1.300 најрепрезентативнијих грла, одлична прилика да се представе сточари из различитих подручја Србије, али и бројни инострани излагачи који су овај Сајам препознали као сјајно место где могу показати своје сточарске потенцијале.

Министарка је нагласила и да за остварену сарадњу са Италијом, која је земља партнер Међународног пољопривредног сајма ове године, има само „речи хвале“, и то на свим нивоима – између влада две земље, министарстава, надлежних служби и привредника.

Богосављевић Бошковић је најавила да ће у сарадњи са Италијом у суботу, 14. маја бити одржана конференција под називом „Италија-Србија партнерство у агробизнису“ на којој ће говорити стручњаци и произвођачи из области воћарства и органске производње о могућностима сарадње кроз удруживање.

„Током одржавања Сајма имаћемо састанке са иностраним партнерима, званичницима иностраних делегација са којима ћемо разговарати о започетим инвестицијама и о будућој сарадњи“, рекла је Богосављевић, додајући да ће бити организован низ билатералних састанака са колегама из Италије, Хрватске, Словеније, БиХ, Републике Српске, Аустрије и Мађарске….

Представници Министaрства учествоваће на различитим семинарима из области сточарства, заштите биља, ветерине и руралног развоја који ће бити одржани на Новосадском сајму, а Богосављевић Бошковић је најавила да ће у четвртак, 19. маја бити организовано и представљање резултата рада Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Bogosavljevic-Boskovic-1

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо рекао је да је то што је Италија, ове године партнер Сајма природан след околности, из више разлога.

Манцо је подсетио да се Италија традиционално већ четири године уназад представља на свом штанду на Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду, Италија је први трговински партнер Србије, а захвалио је и министарки Богосављевић Бошковић на јако доброј сарадњи у претходне две године.

На Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду учествоваће око 1.500 излагача из 60 земаља из целе Европе и са других континената.

Извор: МПЗЖС