Učešće Ministarstva na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu Vesti

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i ove godine će se nizom događaja tradicionalno predstaviti na predstojećem 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a uz njegovu finansijsku podršku će biti organizovane Izložba organskih proizvoda i proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom i Nacionalna izložba stoke.

To je danas na konferenciji za novinare najavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr  Snežana Bogosavljević Bošković, koja je saopštila da će svakog dana održavanja sajma od 14. do 20. maja, predstavnici Ministarstva, na svom štandu u Master hali, biti na raspolaganju poljoprivrednicima i posetiocima, informišući ih o radu i aktivnostima Ministarstva.

Bogosavljević Bošković je navela da će uz finansijsku podršku Ministarstva i organizacionu pomoć Nacionalnog udruženja Serbia organika i Udruženja Futoški kupus, na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu biti održana Izložba organskih proizvoda i proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

„Ovo je prilika da se na jednom mestu predstave proizvodi sa dodatom vrednošću, tj. proizvodi koji pored zahteva u pogledu bezbednosti i kvaliteta ispunjavaju i dodatne zahteve i kao takvi mogu se obeležiti nacionalnim znakom za organske proizvode ili nose neku od oznaka geografskog porekla“, istakla je Bogosavljević Bošković.

Bogosavljević Bošković je kazala da je Nacionalna izložba stoke, koja je najveća izložba ovog tipa na Balkanu i ove godine će brojati 1.300 najreprezentativnijih grla, odlična prilika da se predstave stočari iz različitih područja Srbije, ali i brojni inostrani izlagači koji su ovaj Sajam prepoznali kao sjajno mesto gde mogu pokazati svoje stočarske potencijale.

Ministarka je naglasila i da za ostvarenu saradnju sa Italijom, koja je zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma ove godine, ima samo „reči hvale“, i to na svim nivoima – između vlada dve zemlje, ministarstava, nadležnih službi i privrednika.

Bogosavljević Bošković je najavila da će u saradnji sa Italijom u subotu, 14. maja biti održana konferencija pod nazivom „Italija-Srbija partnerstvo u agrobiznisu“ na kojoj će govoriti stručnjaci i proizvođači iz oblasti voćarstva i organske proizvodnje o mogućnostima saradnje kroz udruživanje.

„Tokom održavanja Sajma imaćemo sastanke sa inostranim partnerima, zvaničnicima inostranih delegacija sa kojima ćemo razgovarati o započetim investicijama i o budućoj saradnji“, rekla je Bogosavljević, dodajući da će biti organizovan niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz Italije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Republike Srpske, Austrije i Mađarske….

Predstavnici Ministarstva učestvovaće na različitim seminarima iz oblasti stočarstva, zaštite bilja, veterine i ruralnog razvoja koji će biti održani na Novosadskom sajmu, a Bogosavljević Bošković je najavila da će u četvrtak, 19. maja biti organizovano i predstavljanje rezultata rada Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Bogosavljevic-Boskovic-1

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da je to što je Italija, ove godine partner Sajma prirodan sled okolnosti, iz više razloga.

Manco je podsetio da se Italija tradicionalno već četiri godine unazad predstavlja na svom štandu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Italija je prvi trgovinski partner Srbije, a zahvalio je i ministarki Bogosavljević Bošković na jako dobroj saradnji u prethodne dve godine.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu učestvovaće oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja iz cele Evrope i sa drugih kontinenata.

Izvor: MPZŽS

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.