Povećanje površina pod organskom proizvodnjom veliki potencijal za budući razvoj srpske poljoprivrede Vesti

Konferenciju „Italija-Srbija partnerstvo u agrobiznisu“, organizovanoj u zajedničkoj saradnji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine iItalije, zemljom partnerom ovogodišnjeg 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma, odnosno Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE), danas su u Kongresnom centru Novosadskog sajma otvorili ministarka prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i ambasador Italije NJ.E. Đuzepe Manco.

Ministarka Bogosavljević Bošković je ovom prilikom istakla da je saradnja između Srbije i Italije u sektoru poljoprivrede veoma intenzivna, da između dve zemlje imamo potpisane brojne sporazume koji omogućavaju bolji plasman poljoprivredno prehrambenih proizvoda, kao i da brojne italijanske kompanije iz sektora poljoprivrede posluju u Srbiji.

Kroz zajedničku diskusiju na konferenciji će biti sagledano stanje u nekoliko veoma važnih oblasti, pre svega voćarske i organske proizvodnje, ali i mogućnosti za dalje unapređenje saradnje koja je u obostranom ineteresu privreda Srbije i Italije.

„Veliki potencijal za budući razvoj srpske poljoprivrede vidimu povećanju površina pod organskom proizvodnjom“, rekla je ministarka i precizirala da površina pod organskom proizvodnjom u Srbiji poslednjih pet godina ima tendeciju postepenog rasta ali da može da bude mnogo veća.

U 2014. godini površine pod organskom proizvodnjom su iznosile 9.430 ha, što je za 14,6 % više u odnosu na 2013.godinu. Jedno od najznačajnih povećanja u 2014. godini je zabeleženo kod površina pod organskom proizvodnjom voća koje su za 48% veće u odnosu na 2013. godinu.

„Poslednjih godina beleži se i rast izvoza organskih proizvoda.Tokom 2014. godine u odnosu na 2013. godinu došlo je do povećanja vrednosti izvoza organskih proizvoda za čak 12%“, navela je ministarka Bogosavljević Bošković.

Preradom organskih proizvoda seu Srbiji međutim,bavi svega 67 preduzeća i najzastupljenija je prerada voća. „Ovaj segment proizvodnje moramo jačati, posebno uzimajući u obzir da je realno stanje tehničko – tehnološke opremljenosti poljoprivredno – prehrambenog sektora takvo da zahteva značajnije investicije u opremu, tehnologiju i jačanje proizvodnog lanca“ kazala je ministarka i precizirala da ministarstvo u okviru mera podrške poseban naglasak stavlja na podršku investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

„Poboljšanje situacije kroz investiranje dovelo bi do povećanja produktivnosti, konkurentnosti, kao i tehnološkog osposobljavanja naših proizvođača u skladu sa EU standardima“, rekla je ministar i dodala da je investiranje u sektor poljoprivrede velika šansa. U cilju postizanja još boljeg kvalitetasrpskih proizvoda, veće količine i većeg kontinuiteta u proizvodnji, ministarka je ukazala na važnostorganizovanosti naših proizvođača i njihovog udruživanjai pojavljivanja na tržištu.

„Ministarstvo će sa svoje strane u narednim godinama sigurno nastojati da podrži moderne tendencije savremenog razvoja različitih grana poljoprivrede i uvođenje novih tehnologija u proizvodnju“, zaključila je ministarka i pozvala sve zainteresovane italijanske kompanije i proizvođače da investiraju u našu zemlju.

Na konferenciji su govorili mnogi stručnjaci i proizvođači iz oblasti voćarstva i organske proizvodnje o mogućnostima saradnje kroz udruživanje.

Izvor, foto: MPZŽS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.