Најновије

Међународне мировне операције у функцији светског мира Посланичка група

Владан Заграђанин, овлашћени представник Посланичке групе Социјалистиче партије Србије о Предлогу Одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2016. години и Предлогу одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других органа у мултинационалним операцијама у 2016. години:

„Управо је вишедеценијска пракса показала да су мултинационалне мировне операције под покровитељством УН, као највеће међународне организације, својом ефикасношћу оправдали примену овог концепта управљања кризама“.
Опширније…

„Поштовани председавајући, поштовани господине министре са сарадницима, поштоване колеге народни посланици, данас Народна скупштина расправља о два веома важна документа из области одбране и безбедности. У питању су Одлука о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2016. години и Предлог одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других органа у мултинационалним операцијама у 2016. години. Ови документи примењиваће се и у 2017. години.
Србија као чланица УН има дугу традицију учешћа у мировним мисијама, ове међународне организације, а као европска земља учествује и у мисијама ЕУ, које последњих година добијају на значају.
Желим овом приликом да подсетим на значај мултинационалних мировних операција и мисија УН које представљају централни елемент међународног реаговања на многобројне конфликтне ситуације у државама или између држава. Мировне мисије УН пружају основну безбедност милионима људи у време и непосредно након ратних сукоба и других конфликата опасних по мир и безбедност. Србија има искуства и добро разуме колико значе хуманост и солидарност у таквим околностима. Мировне мисије УН одобрава Савет безбедности који им даје пун легитимитет и гарант је неутралности ових мисија. Може се рећи да је управо неутралност мултинационалних мировних мисија основа њихове успешности у успостављању мира и решавању конфликата у кризним подручјима широм света.
Данас је у свету, нажалост, много трусних и кризних подручја са слабом централном влашћу у којима делују побуњеници или међусобно зараћене етничке групе, чије конфликте саме државе не могу да реше. Управо у оваквим подручјима наступају мировне снаге УН настојећи да ауторитетом УН и одговорним понашањем учесника мисије решавају ове конфликте.
Уједињене нације су прву мировну мисију упутиле на Блиски исток 1948. године ради надгледања примирја.Од тада покренуто је 68 мисија УН у више од 45 земаља. Према доступним подацима у мировним мисијама УН до сада је учествовало 118 земаља са близу 80 хиљада војног и преко 11 хиљада полицијског особља и 17 хиљада цивила. У мисијама је учествовало до сада и преко 2000 добровољаца из 160 земаља.
Управо је оваква вишедеценијска пракса показала да су мултинационалне мировне операције под покровитељством УН, као највеће међународне организације, својом ефикасношћу оправдали примену овог концепта управљања кризама. Ове мисије су се показале ефикасним и са економског становишта, тако да се њима штеде буџетска средства и УН и земаља учесница. Према актима УН трошкове мисије сносе заједно УН и државе учеснице. И Србија има своје плаве шлемове са дугом традицијом учешћа у међународним мировним мисијама, било као Република у саставу СФРЈ, као СРЈ или Заједница Србије и Црне Горе или као самостална држава.
Прва мисија УН у којој је учествовала СФРЈ била је на Синајском полуострву у којој су наше снаге учествовале од 1956. до 1967. године.
Ради подсећања, навео бих да је након поновног пријема у Организацију УН, прва међународна мисија у којој је Србија учествовала била мултинационална операција УН у Источном Тимору у којој смо учествовали од 2002. године до њеног затварања 2005. године.
Србија као европска земља, која води активну спољну политику учествује у смањењу безбедносних ризика у Европи и кроз континуирано учешће у мисијама ЕУ које све више добијају на значају у контексту снажења аутономних европских структура и механизама безбедности у ЕУ и у Европи у целини.
Колики значај Србија даје учешћу у међународним мировним мисијама, као облику међународне војне сарадње, говори и чињеница да као организациони облик постоји и Центар за мировне операције Генералштаба Војске Србије. Овај центар се бави избором кадрова, едукацијом, организацијом и реализацијом учешћа наших снага у међународним мировним мисијама. Центар за мировне операције Војске Србије је пуноправан члан европске асоцијације центара за обуку за мировне мисије операције и међународне асоцијације центара за обуку за мировне операције.
Данас Народна скупштина разматра одлуку о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2016. године као и годишњи план употреба Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама за ову годину. На мапи нашег учешћа у мисијама под плавом заставом у овој 2016. години и наредној 2017. години су дестинације махом у Африци, Азији и на Медитерану. Реч је о 21 мисији са различитим задацима и циљевима. Према плану учешћа који данас разматрамо српски мировњаци учествоваће у следећим мисијама у Либерији, Обали Слоноваче, Конгу, Малију, Судану, Сомалији, Западној Сахари, Џаму и Кашмиру. Планом су предвиђене операције на Блиском истоку и Средоземљу, на Кипру и Либану, с тим што наше снаге по прави пут у овој години учествују у мисијама у Западној Сахари, Малију, Џиму и Кашмиру у Јужном Судану и Судану. Министарство унутрашњих послова ће своје припаднике послати у Либерију на Кипар и Хаити.
Најбројније снаге шаљемо и даље у Либан. Значајно је истаћи да у Централној Афричкој Републици имамо војну болницу у којој раде 72 припадника наших снага. Као веома значајну поменуо бих и мисију „Аталанта“ у којој под заставом ЕУ учествује наш аутономни тим за заштиту бродова. Сада је на терену тим од 12 припадника специјалне бригаде и четворица штабних официра. Њихов основни задатак је заштита пловила од пирата.
Новина у плану коришћења наших снага је могућност учешћа у европским операцијама на Медитерану. Наши официри ће надгледати ситуацију на северу Африке. Они ће пратити и радити на сузбијању кретања миграната и кријумчарења људи. Ова мисија ће и за Србију имати велики значај, имајући у виду да смо мигрантском кризом једна од најоптерећенијих држава, јер се налазимо на најпрометнијој, западно-балканској мигрантској рути.
Оно што посебно желим да истакнем јесте изузетан кадровски потенцијал припадника наших војних и полицијских снага које учествују у међународним мисијама. То су одлично психички и физички припремљени припадници Војске и полиције, спремни за обављање и најсложенијих задатака које мировне мисије захтевају.
Српски мировњаци, војници и полицајци су увек које год задатке добијали у мисијама, чији су учесници били, чували углед Србије, часно и достојанствено је представљали. Дакле, наша војска и на овај начин достојанствено представља нашу земљу, у свету шири пријатељске односе са другим државама и народима, стиче нова искуства за највеће изазове, а није занемарљива ни економска страна ових аранжмана. Оно што је најважније, овим мисијама задржавамо војну неутралност.
Користим ову прилику да им се у име Посланичке групе СПС на томе захвалим.
Када је реч о доприносу међународним мировним мисијама, Србија се сматра лидером у региону, а страни партнери у међународним мисијама српског војника оцењују као способног, поузданог и културног партнера, како је једном приликом навео и господин Миливоје Пајовић, начелник Центра за мировне операције у чијој је надлежности реализација одлуке о учешћу и плану коришћења наших војних и полицијских снага у међународним мировним мисијама.
На крају, из свих наведених разлога, желим да кажем да ће Посланичка група СПС у дану за гласање подржати оба документа и Одлуку о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама и Одлуку о усвајању годишњег плана о употреби Војске Србије и других органа у мултинационалним операцијама у 2016. Години, који ће се примењивати и у 2017. Години“.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.