Sednica Predsedništva FOŽ Forum žena

U prostorijama Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije održan je sastanak Predsedništva foruma žena Socijalističke partije Srbije, Predsedništva Foruma žena Vojvodine i koordinatorki Foruma žena SPS.

Na sastanku je razmatrana zakonodavna materija koja se odnosi na donošenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i na Zakon o izmenama i dopunama krivičnog zakonika, kao i na analizu amandmana koje je podnela Poslanička grupa Socijalističke partije Srbije. Ukazano je na značaj nulte tolerancije na nasilje i na potrebu da se društvena aktivnost usmeri na prevenciju.

image

Svakodnevno suočavanje sa porodičnim nasiljem, čiji najbrutalniji primeri pune naslovne strane novina, opominju nas na obavezu da kao društvo tome organizovano, jasno i odlučno stanemo na put. Prvi korak mora biti prevencija nasilja kao oblik koji daje najbolje i najefikasnije rezultate. Prevencija se mora sprovoditi obavezno od strane nadležnih državnih organa i svih institucija koje se bave dečjom i socijalnom zaštitom, obrazovanjem, zdravljem i brigom o porodici.

U skladu sa odnosom države kada je u pitanju nasilje u porodici, a to jeste nulta tolerancija, zaključeno je da se ovim Zakonom zaokružuje sistemski pristup države u suzbijanju i sprečavanju porodičnog nasilja uopšte.

Članice organa Foruma žena SPS, koje su politički aktivne u svojim lokalnim samoupravama, preuzele su obavezu praćenja i sprovođenja ovog izuzetno važnog Zakona u svojim lokalnim sredinama.

Zamenica predsednika Socijalističke partije Srbije i predsednica Foruma žena Socijalističke partije Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da bi u cilju sprečavanja nasilja u porodici trebalo doneti nacionalnu strategiju za sprečavanje nasilja u porodici, kao srednjoročni planski dokument kojim bi se utvrđivali programi, mere i subjekti primarne prevencije i sprečavanja nasilja u porodici.

 

Kategorije: Forum žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.