Најновије

Обележен Светски дан шума Вести

Београд је један од ретких градова у југоисточној Европи који је донео Стратегију пошумљавања захваљујући којој је у последњих пет година пошумљено 650 хектара територије Београда, изјавио је данас председник Скупштине града Никола Никодијевић на свечаности одржаној поводом обележавања Светског дана шума.

“Ово је само једна од симболичних акција које ми радимо током читаве године поводом Светског дана шума и морам рећи да сам врло задовољан начином на који то Београд ради неколико година уназад”, рекао је Никодијевић на свечаности у комплексу Шумске управе ЈП “Србијашуме” на Авали.

Он је поручио да је пре свега неопходна едукација најмлађих генерација о томе зашто је важно чувати животну средину.

Наводећи да је више од 14,5 одсто територије града Београда пошумљено, Никодијевић је оценио да је Београд на добром путу и да стратегија коју је усвојио омогућава да у наредном периоду још више буде уложено у заштиту животе средине и пошумљавање.

 

Секретар за заштиту животе средине Горан Триван је рекао да је пошумљавање најјефтинији, најједноставнији и најефектнији начин да се сачува животна средина.

“Честитам свима Дан шума и позивам све грађане да данас или у наредних месец дана посаде бар једно стабло јер уколико за свог живота посадите три, четири, пет стабала рачунајте да ће она произвести кисеоника онолико колико вам је потребно да бисте живели”, додао је Триван.

Догађају је присуствовао и декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић, а након свечаног дела Светски дан шума обележен је и симболицном садњом кедра као и такмичењем ученика десет основних школа у шумском вишебоју.

БЕОИНФО