Obeležen Svetski dan šuma Vesti

Beograd je jedan od retkih gradova u jugoistočnoj Evropi koji je doneo Strategiju pošumljavanja zahvaljujući kojoj je u poslednjih pet godina pošumljeno 650 hektara teritorije Beograda, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević na svečanosti održanoj povodom obeležavanja Svetskog dana šuma.

“Ovo je samo jedna od simboličnih akcija koje mi radimo tokom čitave godine povodom Svetskog dana šuma i moram reći da sam vrlo zadovoljan načinom na koji to Beograd radi nekoliko godina unazad”, rekao je Nikodijević na svečanosti u kompleksu Šumske uprave JP “Srbijašume” na Avali.

On je poručio da je pre svega neophodna edukacija najmlađih generacija o tome zašto je važno čuvati životnu sredinu.

Navodeći da je više od 14,5 odsto teritorije grada Beograda pošumljeno, Nikodijević je ocenio da je Beograd na dobrom putu i da strategija koju je usvojio omogućava da u narednom periodu još više bude uloženo u zaštitu živote sredine i pošumljavanje.

 

Sekretar za zaštitu živote sredine Goran Trivan je rekao da je pošumljavanje najjeftiniji, najjednostavniji i najefektniji način da se sačuva životna sredina.

“Čestitam svima Dan šuma i pozivam sve građane da danas ili u narednih mesec dana posade bar jedno stablo jer ukoliko za svog života posadite tri, četiri, pet stabala računajte da će ona proizvesti kiseonika onoliko koliko vam je potrebno da biste živeli”, dodao je Trivan.

Događaju je prisustvovao i dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić, a nakon svečanog dela Svetski dan šuma obeležen je i simbolicnom sadnjom kedra kao i takmičenjem učenika deset osnovnih škola u šumskom višeboju.

BEOINFO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.