Најновије

Антић: Захвалност свим градитељима Београда и Србије Београд

– Oво је један значајан дан, јер да земља која не води рачуна о својој историји и људима који су јој дали младост, енергију и читав живот, сигурно нема квалитетну будућност. Захваљујем свима који чувају ову причу од заборава. Све то је једна велика прича која се дешавала у нашој некада великој земљи, у послератној обнови и изградњи, рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Србије, на представљању локалитета на којем ће бити подигнут споменик градитељима.

Он је нагласио да све што радимо има за циљ да не бисмо заборавили начин на који је земља изграђена и како је та напаћена земља доживела своју реиндустријализацију и свој брзи опоравак. За мене је то једна епска прича. Стотине хиљада људи на Новом Београду и милиони у бившој СФРЈ, изградили су послератну Југославију и то је историјска чињеница која мора бити упамћена. То је чињеница која служи за понос читавом друштву, али и свим генерацијама које то поштују. Два милиона људи је учествовала у радним акцијама, градили су од Новог Београда, преко пруга и индустријских објеката, до ХЕ Ђердап. Где бисмо ми били данас да немамо „Ђердап“ као наш најзначајнији и највећи хидроенергетски објекат. То су радиле генерације тадашњих младих људи, који су имали идеал и веру, истакоа је Антић.
„Данас је незамисливо да неко проведе сате и сате, односно дане и дане, радећи посао за који неће бити плаћен. Због тога нам је потребан споменик који ће представљати огромну захвалност према генерацијама које су своју младост уткали у изградњу нашег данашњег друштва. Споменик би требало да буде инспирација генерацијама које долазе, у једном другачијем времену у којем не виде те велике вредности. У времену савременог друштва смо изгубили осећај да би требало да будемо људи, да будемо солидарни и да градимо друштво и државу како би генерацијама које долазе оставили боље место за живот. Овај споменик је само коцкица у мозаику захвалности коју дугујемо овим људима – рекао је Антић.