Најновије

Дејан Раденковић, члан Председништва СПС у емисији “Нови дан” Н1 Вести

Члан Председништва Социјалистичке партије Србије Дејан Раденковић изјавио је у Новом дану телевизије Н1 да се нада да ће СПС убудуће у већем капацитету учествовати у Влади Србије, јер та странка, како каже, има шта да понуди и има људе за сваку функцију у држави.
Раденковић је најавио да ће руководство СПС-а разговарати са коалиционим партнерима и новоизабраним председником државе Александром Вучићем, о новој влади. Нада се, како каже, да ће СПС у реконструисаној влади учествовати у већем капацитету јер има шта да понуди.

“Имамо људе за сваку функцију, иако спадамо у мање странке. Мислим да улога СПС-а није да седи на трибинама, него да узме учешће у раду”, поручио је функционер СПС-а.

На питање да ли ће лидер социјалиста Ивица Дачић бити нови председник Владе, Раденковић је рекао да је нормално да као члан СПС-а жели да њен председник има што бољу позицију, али да то подразумева и одговорност, а не само преузети функцију и не радити ништа. Ипак подсећа да мандат премијера додељује председник Вучић, и каже да ће коалициони партнери разговарати о кадровским решењима у реконструисаној влади и “вероватно изаћи са најбољим решењем за грађане”.

Раденковић не верује да СПС губи бирачко тело подршке Вучићу на председничким изборима и подсећа да је та странка на недавно одржаним локалним изборима забележила бољи резултат.

“Имамо озбиљну инфраструктуру, озбиљна смо партија. Зашто би бирачи отишли ка СНС-у? Ми имамо свој политички програм”, поручује он.

Гост Новог дана каже и да му је драго што се владајућа коалиција на председничким изборима уздигла изнад тревења која постоје у појединим местима на локалу. Kоментаришући изјаву страначког колеге Новице Тончева да “социјалисти више немају могућност да запошљавају грађане као раније јер су развлашћени на свим нивоима”, Раденковић каже да СПС није завод за запошљавање и да је “ Новица је озбиљан привредник да би такву изјаву могао да да”.

“Он се вероватно осврнуо на свој регион и где је председник општине, не знам шта је мислио том изјавом. Мислим да партије нису бирои за запошљавање и да не треба да буду, а ако има појединачних случајва, треба их у перспективи елеминисати. Тамо где је прекшрен закон, свако има право да реагује, ми смо правна држава. Људи треба да користе правна средства да заштите своја права”, рекао је Раденковић.
На питање да ли је Србија правна држава и када је реч о случају Савамале, где већ више од годину дана траје предистражни поступак, Раденковић је рекао да не може да се меша у рад правосудних органа, али да верује да ће они истражити све околности тог случаја.
“Медији треба да врше притисак да се истражи то до краја, али пустите органе да истраже ствар до краја”, поручује он.

Говорећи о погоршаним односима СНС-а и СПО у владајућој коалици, Раденковић је рекао да му се чини да се Вук Драшковић претходних дана “пробудио из зимског сна” и да није у реду да “седи и подбада”, већ да све што има да каже треба лично да каже Александру Вучићу. Kад сте видели да је СПС некорактан коалицино партнер, упитао је он.

Раденковић је прокометарисао и иницијативу Александра Вулина да се кривично гоне људи који су 5. октобра упали у Дом народне скупштине. Став СПС-а је, према његовим речима, да не треба живети у прошлости и да је то “промашена тема”.
Гост Новог дана се осврнуо и на ситуацију у Македонији. Сматра да изјава Зорана Заева да је у Србији на власти “националистички” режим, не доприноси стабилизацији ионако ровите ситуације у региону.

Ипак истиче да се Србија не меша у унутрашњу ситуацију у Македонији, већ верује у миран расплет ситуације. Подсећа да су албанске странке које сада формирају коалицију са СДСМ-ом Зорана Заева, некада били у коалицији са ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, као и да је новоизабрани председник Собрања Талал Џафери некада био министар одбране у влади Груевског.

“Беспотребно на тај начин покушава да се сачува власт. Ми смо прележали те болести још 5. октобра, код нас се то више неће дешавати”, уверен је Раденковић.

Kада је реч о изјави Рамуша Харадинаја да Вучић не треба да се “игра са Албанцима” и да се “качи с њим”, Раденковић је оценио да бивши командант ОВK на крилима одлуке Француског суда да не буде изручен Србији, покушава да придобије што више бирача у сусрет изборима и преузме лидерство на Kосову.

Гост Новог дана сматра да ЕУ не сме да остане млака на такве изјаве, и поручује да од Специјалног суда нико неће побећи, па ни Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Извор: Н1