Најновије

Изборна Скупштина ФОЖ СПС Вести

У Новом Саду на Изборној седници Скупштине Форума жена Социјалистичке партије Србије, којој је присуствовало руководство странке, проф. др Славица Ђукић-Дејановић реизабрана је на ту функцију, а том приликом је поручила да ће Форум и даље радити на оним задацима на којима су радили и до сада, у интересу грађана и грађанки Србије.

Присутним члановима и симпатизерима обратио се и председник СПС Ивица Дачић који је истакао овом приликом да је за Социјалистичку партију Србије веома важно да жене буду организоване и да представљају политичку снагу.

Он је рекао да је данас сазнао да у чланству странке има више жена него мушкараца, те да борба за равноправност жена мора да се настави.

– Борба за слободе, права, за равноправност жена, никада не може да буде завршена, мора да се настави зато што има много области друштвеног живота у којима је битно да ти принципи и данас постоје – рекао је Дачић.

Он је подсетио да у данас у Европи између 10 и 20 одсто жене имају мању плату од мушкараца.

– Ми смо успели да законима дефинишемо обавезу да одређени број жена мора да буде заступљен у парламентима, локалним и републичким, али то није довољно, треба да постоји већа могућност политичког утицаја – навео је Дачић.

Дачић је истакао да је покрет жена у историји био везан за социјалистичке и комунистичке партије, те да је чак и 8.март социјалистички празник који је прихваћен у целом свету.

– Имате област насиља, заштите деце, заштите породице, област демографије, зато ја не желим да ово буде један гето где ће жене да раде саме, већ да то буде једно место где ће оне да артикулишу своје политичке ставове и утичу на то да то буде и политика целе партије – истакао је лидер СПС и додао да му је веома драго што су у Србији неке ствари везане за област демографије и наталитета покренуте са мртве тачке.

– Славица Ђукић Дејановић је у Влади Србије, између осталог, задужена за ове области и радује ме што имамо резултате који показују да смо покренули све то са мртве тачке и да ове године имамо пораст рођених беба у односу на број умрлих” – казао је Дачић.

Србија је сваке године, каже, остајала без 70.000 својих држављана и да је због тога толика разлика између новорођених и оних који су умрли.

– Ако тако наставимо Србији неће бити потребни непријатељи, сами ћемо себе уништити – додао је Дачић.

Проф. др Славица Ђукић-Дејановић овом приликом је истакла: “Бавићемо се темама из културе, из сфере социјалних питања, темама које се тичу животне средине, о забрани дискриминације, то су наше теме и на њима ћемо радити окупљајући све грађане и грађанке, без обзира на то којој политичкој опцији припадају””.