Најновије

Повећање ефикасности Владе и континуитет војне неутралности Републике Србије Посланичка група

ВЛАДАН ЗАГРАЂАНИН, народни посланик Социјалистичке партије Србије на Деветој посебној седници Народне скупштине о избору Владе:

„Поштована председавајућа, поштована госпођо Брнабић, поштовани кандидати за чланове Владе, даме и господо народни посланици, значајно место у експозеу мандатарке заузимају питања из области безбедности како на унутрашњем, тако и на спољашњем плану. За нашу земљу то је од посебног значаја, имајући у виду да Србија води политику војне неутралности. Управо овакав уравнотежен приступ нам пружа могућност за квалитетну војно-техничку сарадњу са земљама истока и запада, са Русијом, са Кином, са САД, али и са земљама ЕУ и другим државама.

Ова сарадња се остварује како на билатералном, тако и на мултилатералном нивоу кроз војне и цивилне мисије под окриљем УН и ЕУ, а у којима наши учесници дају значајан допринос и показују висок ниво професионалности и одговорности.

Сигурни смо да ће и ова Влада Републике Србије наставити вишедеценијско учешће наших снага у бројним мировним мултилатералним операцијама са намером да се ове активности у будућности прошире.

Поред тога, Србија активно учествује у борби против међународног тероризма, који је велики безбедносни изазов на глобалном нивоу.

Претходна Влада је учинила много, интензивно радила на јачању наших војно одбрамбених капацитета, а посебно бих истакао јачање наше војне индустрије која је значајним улагањима државе повећала и производњу и извоз. Такође, важно је напоменути да су бројне иновације у војној и техничкој опреми достигле ниво успешних војно-индустријских комплекса у свету.

Поносни смо на производе као што су „Милош“, „Лазар“, „Нора“, ракете „Алас“ и многи други. Компаније наше наменске индустрије, као што су СДПР, „Прва петолетка“, „Први партизан“, „Сложени борбени системи“, „Застава оружје“, „Крушик“ Ваљево, „Слобода“ Чачак, су део овог успешног пројекта и доприносе не само сфери одбране, већ и укупном привредном расту, запошљавању и извозној активности наше земље.

Не треба занемарити ни чињеницу да је у 2016. години забележен рекордан раст извоза наоружања и војне опреме од скоро 52 милијарде динара, или близу 500 милиона долара. Овакви охрабрујући резултати свакако дају додатни мотив, додатни импулс развоју наменске индустрије, што СПС снажно подржава.

Када говоримо о безбедности на унутрашњем плану, осим примарне улоге коју Војска и полиција имају, а то је одбрана, очување реда и мира, значајна је улога и у хуманитарним активностима, пре свега у пружању помоћи становништву и отклањању последица великих елементарних непогода, којих је услед глобалних климатских промена, нажалост, све више. То је област у коју се, такође, мора у континуитету улагати како би били оспособљени да правовремено и ефикасно одговоримо на све изазове и ризике са којима се наши грађани суочавају.

Имајући у виду да технолошки развој доноси нове безбедносне изазове, веома је важно да наша Војска и полиција буду технички и кадровски опремљене, тако да могу да одговоре на све изазове, ризике и претње, посебно у сфери информационе безбедности. Чињеница је да дигитална безбедност не познаје државне границе и захтева интензивну одбрамбену сарадњу на глобалном нивоу.

Претходна влада је, по овом питању, учинила значајан корак доношењем Стратегије развоја информационе безбедности, што је и наша обавеза у процесу приступања ЕУ. Верујемо да ће ова Влада донети и акциони план за спровођење ове стратегије, чиме ће се направити још један корак ка даљем унапређењу целокупног система у овој области.

На крају, СПС посебно подржава формирање два нова министарства – министарства за европске интеграције и министарства заштите животне средине, која су настала као резултат реалних потреба и са стратешког и са организационог аспекта.

Формирањем министарства за европске интеграције Влада даје додатни импулс нашем европском путу и потврђује стратешки циљ наше земље, а то је пуноправно чланство у ЕУ. Са друге стране, подједнако је важно формирање новог ресора у области екологије, посебно имајући у виду да се од свих прописа које наша земља треба да усагласи са европским, 1/3 односи управо на област заштите животне средине.

Подаци показују да је у Србији унапређена заштита животне средине, али да би се она могла остварити у пуном капацитету уз коришћење претприступних фондова ЕУ, неопходно је формирање посебног ресора. Ова област је веома комплексна и захтева веома високе стандарде одрживог развоја и рационалног коришћења свих природних ресурса. Усвајањем оваквог предлога Србија показује још већу одлучност у намери да одговорно и посвећено води послове заштите животне средине, да повећа ефикасност у овој области и повећа преговарачку снагу у поступку евроинтеграција.

На крају, посланичка група СПС подржаће ову пројектовану политику и састав будуће нове Владе“.

Категорије: Посланичка група