Најновије

Блиц серијал о проблему косова – Дејан Раденковић Посланичка група

Шта је будућност Србије на Косову и Косова у Србији? И када ће се то догодити? “Блиц” је покренуо серијал текстова у којем истражује будућност дијалога Београда и Приштине…

Дејан Раденковић, функционер СПС:

Споразум без екстремиста

– Косовски проблем су генерације српских и албанских политичара увек стављале под тепих. Сва досадашња “решења” су била безуспешна, јер су полазила од тапија и уверења (историјских, етничких, моралних, власничких…), а не од потребе да људи који се налазе на једном подручју треба да се договоре о начину на који ће живети.

 

Кључна реч за косовско решење, али и за мир у читавом региону је договор. Договор који ће бити поштен, који ће обавезивати не само оне који су се договорили, већ и будуће генерације јер ће бити од општег интереса. Договор који неће никога оштетити и који ће ставити тачку на све досадашње сукобе и анимозитете.

Такав договор је неопходан да ниједна страна “не обрука претке и не осрамоти потомке”. Споразум о трајном миру не могу да постигну екстремисти, нити људи који су окрвавили руке. Они држе Косово на ивици новог рата и васпитавају генерације на мржњи и искључивости. Њихова инвестиција је прошлост, а не будућност. То нису људи мировног процеса.

Решавање косовског проблема је посао за државнике, свесне да су Срби и Албанци у историји много зла учинили једни другима, да треба да пруже руку једни другима, да на Косову има места за све и да треба да се искрено погледамо у очи и коначно договоримо.

Извор: Блиц

Категорије: Посланичка група