Delegacija američkih privrednika uskoro u poseti Srbiji Vesti

Na poziv ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, u posetu Srbiji bi već pre kraja ove godine mogla da dođe delegacija američkih privrednika koji posluju u oblasti zaštite životne sredine.

Ističući da je njegova poseta Vašingtonu i državi Merilend, koja je bila domaćin američko-srpske poslovne konferencije, predstavljala prvi korak u tom pravcu, ministar Trivan je naglasio da će drugi uslediti kada američka delegacija dođe u Beograd.

U intervjuu za Glas Amerike u Vašingtonu, ministar Trivan je rekao da je sa američkim zvaničnicima i privrednicima vodio brojne razgovore o saradnji i ulaganjima u zaštitu životne sredine u Srbiji.

„Uveren sam da će biti prilike za američke investicije u Srbiji, ne samo zato što je životna sredina oblast neopterećena hipotekama prošlosti, nego i zato što su Srbiji potrebne investicije u visini od oko 15 milijardi evra. To daje velik prostor i mogućnosti američkim i kompanijama iz drugih zemalja koje posluju u oblasti životne sredine da rade u Srbiji“, rekao je ministar Trivan.

„Reč je o ogromnom novcu koji mi nemamo, ali ga možemo naći privlačenjem investicija iz sveta i u fondovima Evropske unije“, rekao je ministar Trivan. On je naglasio da je njegova poseta Vašingtonu i Merilendu bila odlična prilika da Srbija i SAD ojačaju saradnju, uspostave nove kontakte i da američki investitori upoznaju potrebe Srbije, posebno u oblasti prerade otpadnih voda i otpada.

„Naše dve zemlje već dugo imaju određene oblike saradnje u zaštiti životne sredine, ali je sad, kada je Srbija uspostavila zasebno ministarstvo za ovaj resor, prava prilika da inteziviramo saradnju koja bi dovela do investicija. Srbija zbog budućnosti mora da misli o pitanjima životne sredine i rešava ih. Nema više čekanja“, poručio je ministar Trivan.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.