Goran Trvivan gostovao u Dnevniku Jutarnjeg programa RTS Vesti

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je za RTS da će do kraja godine jedna delegacija iz SAD doći u Srbiju kada će se razgovarati o konkretnim projektima za ulaganje.

Goran Trivan je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je tokom posete SAD sa potencijalnim investitorima razgovarao o zaštiti voda, upravljanju komunilnim otpadom.
Ministar za zaštitu životne sredine ukazuje da postoji tri razloga za ulaganje – moramo da uložimo oko 15 milijardi evra kroz različite projekte, Srbija je zemlja u razvoju i sigurnost ulaganja stopostotna jer je, kaže, država garant investicija.
“Investitorima će se to isplatiti a mi ćemo voditi računa o kvalitetu tehnologija. Najbolja svetska tehnologija će nam biti dostupna”, istakao je Trivan.
Dodaje da do kraja godine jedna delegacija iz SAD treba da dođe u Srbiju kada će se, dodaje, razgovarati o konkretnim projektima.
“Pokazaćemo im zakonski milje u kom mogu da deluju, upoznati sa firmama i lokalnim samoupravam. Formiranje Ministarstva već počinje da daje rezultate”, napominje Trivan.
Ministar napominje da novac nije presudan za zaštitu životne sredine.
“Danas je mnogo lakše raditi oblasti zaštite životne sredine, ljudi to bolje razumeju. U svakom vrtiću se priča o životnoj sredini bez ikakvog nametanja”, naveo je Trivan i dodao da životna sredina nema cenu.
Ministar zaštite životne sredine navodi da je prošlo vreme u kome su se zagađivači tolerisali.
Postoji poseban program kako će inspekcija nastupati u toj prilici, rekao je Trivan napominjući da to neće biti samo prinuda i strogo primenjivanje svih sankcija mogućih po zakonima, već će se puno okrenuti i obrazovanju svih subjekata koji će biti kontrolisani.
Pored obrazovanja i kažnjavanja, Trivan smatra da veliki uticaj na zaštitu životne sredine imaju i država, nevladin sektor, građani, mediji koji sve to snažno podržavaju.

Izvor: RTS

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.