Најновије

Триван: Уговор о ЈПП за депонију Винча очекујем до краја године Вести

Министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван изјавио је данас да очекује да уговор са француско-јапанским конзорцијумом “Суез – Итоцху”, који је једини доставио обавезујућу понуду за јавно-приватно партнерство за уредјење београдске депоније Винча, буде потписан до краја године. “Када то буде урадјено, реализација пројекта за третман и одлагање комуналног отпада могла би да крене крајем наредне године”, рекао је Триван агенцији Бета.

Он очекује да буде уговорена концесија на најмање 20 година, како би се депонија стара 40 година, која се простире на 68 хектара и дневно прима 2.700 тона смећа, уредила на најсавременији и по животну средину најбезбеднији начин.

“Ресурс који представља отпад сачуваћемо у својим рукама, јер ће га град и даље прикупљати”, рекао је Триван, али је навео да је рано говорити о другим детаљима који ће тек бити прецизирани уговором.

Пројекат, процењен на 300 милиона евра требало би поред осталог да омогући затварање постојеће депоније, искоришћавање депонијског гаса за производњу енергије, третман процедних вода, изградњу постројења за третман комуналног отпада и производњу топлотне и електричне енергије, изградњу постројења за рециклажу градјевинског отпада.

“Неће се спаљивати сав отпад, већ само оно што неће моћи да се рециклира, а животну средину ћемо заштитити по светским стандардима. Око технологије нема дилеме, и у мери у којој постоји ризик на пример у Немачкој, у тој мери ће постојати и у Београду – неће га бити”, рекао је Триван.

Према његовим речима, Београдјанима који ће бити у обавези да разврставају отпад по кућама, како би се олакшала рециклажа, цена услуге збрињавања смећа биће повећана када пројекат јавно-приватног партнерства буде достигао пун капацитет.

“Повећање цена услуге ће се постепено повећавати и биће у мери која је прихватљива за градјене”, навео је Триван.

Министар заштите животне средине је оценио да је посао око јавно-приватног партнерства за уредјење депоније Винча одлично урадјен, а пример Београда послужиће, какао је рекао, као модел и за друге локалне самоуправе у земљи.

Извор: Бета

Фото: Архива ( Google )