Најновије

Триван: Око 2.500 предузећа не плаћају редовно еколошку таксу, нема опраштања дугова Вести

Министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван изјавио је данас да око 2.500 предузећа нису редовно плаћали еколошке таксе, што је обавеза за све загађиваче који емитују штетне супстанце, опасан и амбалажни отпад, због чега најављује системско уређење те области.

– Министарство је набавило софтвер који ће нам помоћи да утврдимо тачан број фирми које морају да плаћају еколошке таксе и износ њихових дуговања. Сада можемо само да спекулишемо о њима, али колика год да су она су велика – казао је Триван, и нагласио да је неплаћање те таксе неприхватљиво.
Он очекује да тај софтвер почне да ради крајем ове или почетком наредне године.

– Нема опраштања дугова. Не можемо себи да дозволимо тај луксуз. Заштита животне средине је питање културе, а неплаћање за њену заштиту је некултура – рекао је он.
Триван је казао и да је добар пример Београда, који је ажурирао спискове обвезника који плаћају еколошку таксу и променио начина обавештавања о обавезама, што је дало резултате, па је тако за последњих пет-шест година наплата повећана са 600 милиона на 2,5 милијарди динара.
Министарство пољопривреде, у чијем ресору је донедавно било сектор екологије, покренуло је управни поступак против 100 домаћих и страних предузећа јер не плаћају или дугују еколошку таксу.
Триван је рекао да још нема увид у дуговање НИС-а, али наглашава да ће све бити решено у складу са законом.

Он је додао да његово искуство са НИС-ом док је био у управи Београда, показује да је та компанија спремна на сарадњу и да “нема разлог да очекује нешто друго”.

Извор: Блиц