Trivan: Oko 2.500 preduzeća ne plaćaju redovno ekološku taksu, nema opraštanja dugova Vesti

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je danas da oko 2.500 preduzeća nisu redovno plaćali ekološke takse, što je obaveza za sve zagađivače koji emituju štetne supstance, opasan i ambalažni otpad, zbog čega najavljuje sistemsko uređenje te oblasti.

– Ministarstvo je nabavilo softver koji će nam pomoći da utvrdimo tačan broj firmi koje moraju da plaćaju ekološke takse i iznos njihovih dugovanja. Sada možemo samo da spekulišemo o njima, ali kolika god da su ona su velika – kazao je Trivan, i naglasio da je neplaćanje te takse neprihvatljivo.
On očekuje da taj softver počne da radi krajem ove ili početkom naredne godine.

– Nema opraštanja dugova. Ne možemo sebi da dozvolimo taj luksuz. Zaštita životne sredine je pitanje kulture, a neplaćanje za njenu zaštitu je nekultura – rekao je on.
Trivan je kazao i da je dobar primer Beograda, koji je ažurirao spiskove obveznika koji plaćaju ekološku taksu i promenio načina obaveštavanja o obavezama, što je dalo rezultate, pa je tako za poslednjih pet-šest godina naplata povećana sa 600 miliona na 2,5 milijardi dinara.
Ministarstvo poljoprivrede, u čijem resoru je donedavno bilo sektor ekologije, pokrenulo je upravni postupak protiv 100 domaćih i stranih preduzeća jer ne plaćaju ili duguju ekološku taksu.
Trivan je rekao da još nema uvid u dugovanje NIS-a, ali naglašava da će sve biti rešeno u skladu sa zakonom.

On je dodao da njegovo iskustvo sa NIS-om dok je bio u upravi Beograda, pokazuje da je ta kompanija spremna na saradnju i da “nema razlog da očekuje nešto drugo”.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.