Ministar Trivan u intervjuu listu Politika: Ekologija i ekološka bezbednost globalno postaju najvažnije u vođenju politike Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je u intervjuu listu Politika da svaki „zeleni dinar“ od taksi i naknada mora da bude potrošen na životnu sredinu i da će Evropska unija to postavljati kao uslov. „Ekologija nije trošak, nego investicija za budućnost. Poslove vredne oko 15 milijardi evra, koliko nam treba za životnu sredinu, obaviće radnici u Srbiji i bićemo u prilici da otvorimo hiljade novih radnih mesta“, ističe ministar Trivan.

Na konstataciju novinara da su u prethodnih deset i više godina izvori pijaće vode uglavnom prodati strancima, ministar Trivan ukazuje da su krivci za to oni koji su prodavali taj resurs našeg opstanka i da će se prave posledice videti kada nastane doba nestašice vode zbog klimatskih promena. „Rasporadaja pijaće vode ravna je nacionalnoj katastrofi i mislim da bi, koliko god je moguće, trebalo da nalazimo načine kako to da vraćamo“, naglašava ministar Trivan.

On kaže da su uz pijaću vodu, najvažnija globalna pitanja hrana i energetska obezbeđenost država, kao i ekološka bezbednost industrijskih kapaciteta koji mogu biti zloupotrebljeni za subverzivne delatnosti i terorizam. „Zato su ekologija i ekološka bezbednost dobile najvažnije mesto u vođenju politike mnogih država. Onaj stari “novi svetski poredak” zamenjen je “novim, novim svetskim poretkom”, gde armije više nisu glavno sredstvo prinude, već ekološki standardi koji su postali glavna “batina” u svetskim odnosima“, ističe ministar Trivan.

On upozorava da niko ne može da sačuva svoju samostalnost ako nema resurse da bude samoodrživ i dodaje da Srbija to može, jer ima resurse.

Ističući da je ugalj naš najvažniji resurs i da gotovo čitava Srbija, od Beograda do Dragaša, “leži” na ovom resuru, on podseća da u energetskom bilansu ugalj učestvuje sa čak 99 procenata. „Nemamo izbora, nego da se oslonimo na ugalj, ali mi ekolozi opominjemo da je to jedan od najprljavijih energenata“, naglašava ministar Trivan i dodaje da su nam potrebne nove tehnologije, poput takozvane TRIG tehnologije kojom se iz uglja proizvodi gas. On poručuje da je potrebno pronaći način da nam ugalj ne prlja životnu sredinu i da je gas kao energent višestruko manji zagađivač.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.