Најновије

Триван: Продаја изворишта пијаће воде је национални промашај Вести

Власници концесија над извориштима, у последњих десетак година, постале су – стране компаније! Према неким истраживањима, 90 одсто ресурса пијаће воде које су дате под концесију или приватизоване контролишу компаније из – Немачке, Француске, Холандије и Америке.
Комисија УН сврстала је нашу земљу на листу првих 50 земаља у свету које располажу великим резервама здраве и питке воде. Како стручњаци из ове области, међутим, тврде, ни за једну земљу није препоручљиво да највећа изворишта, као стратешки неопходна, продају странцима. И да свака земља треба да управља својом водом.

Да је таква продаја била национални промашај, за наш лист наглашава и Горан Триван, министар за заштиту животне средине.

– Недопустива је било која форма препуштања контроле и управљања извориштима пијаће воде странцима, било да је реч о продаји или давању концесија – каже Триван за “Новости”. – Наша држава је та која у својим рукама мора да има потпуну контролу и право управљања тим ресурсом који је питање нашег опстанка. Ако држава не контролише изворишта пијаће воде, онда не контролише најважнији национални ресурс.
ПО ТРИВАНОВИМ речима, Србија нема неограничене количине пијаће воде и не лежи на превеликом броју изворишта и резерви, па је зато уверен да треба тражити начине да наше изворе вратимо кући!

Извор: Вечерње новости