Најновије

Горан Триван разговарао са представницима грчке владајуће партије Сириза Вести

Члан Председништва Социјалистичке партије Србије и председник Савета за екологију Горан Триван, разговарао је у Атини са представницима грчке владајуће партије Сириза.

Генерални секретар Сиризе Панос Ригас, изражавајући задовољство што може да буде домаћин Горану Тривану, нагласио је да су Сириза и СПС две партије које су потекле из два пријатељска народа са дугом историјом. „Сириза жели сарадњу са СПС и на партијском и на државном нивоу, будући да су обе партије тренутно на власти“, рекао је Ригас, додајући да је Сириза отворена за сарадњу и са другима који могу да допринесу унапређењу свеукупне, а посебно економске сарадње две земље.

Наглашавајући да се у Грчкој увек „осећа као код куће“, Горан Триван је колегама из Сиризе пренео поздраве председника СПС Ивице Дачића и честитао на изванредном успеху који је Сириза постигла до сада.

“Сириза је нова звезда на европском политичком небу и значајан представник нове левице која је успешно артикулисала интересе свог народа. Верујем да ће СПС, такође, у времену које је пред нама значајно ојачати свој утицај”, истакао је Триван.

Саговорници су се сложили да су Грчка и Србија апсолутни фактори стабилности у региону.
Горан Триван се посебно захвалио на подршци коју Грчка пружа Србији по питању Косова и Метохије, што није признала независност самопроглашене државе Косово и што је против њеног чланства у УНЕСКО.

„Не може онај ко је јуче уништавао наше манастире, сутра да их штити”, подвукао је Триван.
Представници Сиризе са задовољством су прихватили позив да делегације ове партије посети СПС и Србију.

У разговору је било речи и о проблему миграната, савременим међународним односима и еколошким иницијативама које Србија планира да покрене у региону за шта ће имати подршку Сиризе.

Такође, наглашено је да обе партије успешно и стратешки сарађују са партијама зелених у обе земље.

Састанку су присуствовали и Иван Карић, председник Зелених Србије и Андреј Бојић, заменик председнице Савета за спољну политику, међународне односе и регионалну сарадњу СПС.