Radenković britanskim parlamentarcima: Podržite rešenje za Kosovo koje će Srbima doneti mir i sigurnost Poslanička grupa

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom Dejan Radenković pozvao je na sastanku sa delegacijom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva da ova država podrži pravedno rešenje za Kosovo i Metohiju.

– Nezavisno Kosovo nije rešenje, već problem koji u suštini rađa velike lomove i teritorijalne pretenzije ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu. Za Srbiju je veoma važan stav Ujedinjenog Kraljevstva po pitanju implementacije Briselskog sporazuma, koji ima za cilj da se dijalogom postigne stabilnost i pomirenje dva naroda, Srba i Albanaca. Veoma je važno da se srpskom stanovništvu koje živi na KiM obezbedi mir, sigurnost i rešavanje pitanja svakodnevnog života – istakao je Radenković parlamentarcima Velike Britanije.

On je naglasio da u Narodnoj skupštini postoji konsenzus kada je u pitanju evropski put Srbije i dodao da je do sada otvoreno 10 pregovaračkih poglavlja i izrazio nadu da će se i u narednom periodu dinamika otvaranja poglavlja nastaviti.

Radenković je naveo da je Srbija prepoznata kao ključna zemlja stabilnosti regiona i da je napredak Srbije na putu u EU jasan i vidljiv.

Radenković je na početku sastanka ukazao da diplomatski odnosi Srbije sa Ujedinjenim Kraljevstvom datiraju još od davne 1837. godine i da se ove godine navršava 180 godina diplomatske saradnje. Tim povodom će se 17. oktobra ove godine održati panel diskusija i niz manifestacija povodom tog jubileja.

 

Dejan Radenković je ovom prilikom izrazio i zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu na humanitarnoj pomoći u iznosu od 9,5 miliona evra, koja su namenjena zbrinjavanju izbeglica i migranata i dodao da se Srbija, kada je u pitanju rešavanje migrantske krize pokazala kao pouzdan partner kako Evropske unije, tako i cele međunarodne zajednice.

Izvor: Blic

Foto: Arhiva

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.