Најновије

Излагање потпредседника НСРС Ђорђа Милићевића током састанка са делегацијом  ПГ пријатељства са Србијом Парламента Индонезије Вести

Излагање потпредсеника Народне скупштине Републике Србије Ђорђа Милићевића током састанка са делегацијом  Посланичке групе пријатељства са Србијом Парламента Индонезије, која борави у радној посети Републици Србији.

Уважени г-дине Јено,

Ваша Екселенцијо г-дине Канду,

Уважене колеге посланици,

Имам велику част да вас поздравим у име председнице Народне скупштине Републике Србије г-ђе Маје Гојковић, као и у своје лично име и да вам пожелим срдачну добродошлицу.

Желим да изразим и задовољство због прилике за два сусрета у кратком временском року са уваженим колегама из Парламента Индонезије, земље коју Република Србија веома уважава и сматра пријатељском. 11. августа имао сам част да разговарам и са делегацијом Одбора за одбрану, спољну политику и информисање парламента Индонезије, коју је предводио Асрил Хамзах Танђунг, потпредседник Одбора. Ове посете, као и размена посета на највишем нивоу у претходном периоду, говоре о томе да је парламентарна сарадња између две земље динамична и континуирана. Потписивање Заједничке изјаве о унапређењу односа и сарадње две земље током посете бившег председника РС Томислава Николића Индонезији априла 2016. године. само је један је од доказа наше све присније сарадње на свим нивоима.

Свеукупни билатерални односи наших земаља су веома добри и без отворених питања. Желим овом приликом да вам упутим захвалност на подршци нашој страни на билатералном и мултилатералном плану по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и на ставу Индонезије против захтева за чланство тзв. „Косова“ у УНЕСКО. За нас је веома важан став Индонезије по овом питању, будући да је Индонезија највећа муслиманска држава и значајна чланица Организације за исламску сарадњу.

Посебно желим да истакнем чињеницу да је Индонезија једина земља са којом Србија одржава међуверски дијалог. Први међуверски дијалог одржан је у Београду априла 2011. године, други у Џакарти  октобра 2013. године, а трећи у Београду новембра 2015. године.

Република Србија, као кандидат са јасном перспективом чланства у Европској Унији, отворена је за инвестиције привредника из Индонезије и са наше стране постоји спремност за јачање трговинске сарадње. Такође, постоји простор за унапређење културне сарадње и културне размене у циљу упознавања културе два народа, као и научне и техничке сарадње.

Знам да ћете у наставку програма који је планиран, имати прилику да разговарате и са члановима Одбора за спољне послове, као и са члановима Посланичке групе пријатељства Народне скупштине Републике Србије са Индонезијом којом председава моја колегиница Љиљана Малушић.

Уз жељу да Вам боравак у Србији буде успешан и пријатан, препуштам Вам реч.

Категорије: Вести