Председник СГБГ Никола Никодијевић за Танјуг о дневном реду 42. седнице Скупштине града Београда Београд

Одборници београдске Скупштине разматраће на сутрашњој седници предлог ребаланса градског буџета, предлог одлуке за утврђивање пореза на имовину, као и предлог да булевар који спаја Мост на Ади и Тошин бунар понесе име Булевар хероја са Kошара.

Предлогом ребаланса предвиђено је да се додатних 300 милиона динара определи за општине које ће се финанисрати своје пројекте, док ће иста сума бити усмерена “Београд путу” за санацију улица у граду у сусрет зимској сезони, објаснио је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Део средстава биће издвојен за дечју заштиту па ће боравак у вртићима свих малишана у Београду, без обзира да ли је реч о државним или приватним, бити субвенционисан.

Никодијевић је у изјави за Танјуг истакао да ће нешто више од 150 милиона динара бити усмерено за реновирање Арене, која се припрема за “Фајнал фор” Евролиге наредне године.

– Први пут после много година, од отварања Арене, извршићемо обнову највеће београдске дворане, која ће добити потпуно нови изглед, мултифункционалан, модеран, добиће медијску коцку, лед прстен, као и нову расвету и озвучење – појаснио је Никодијевић.

Kако је рекао, ребалансом град неће узимати профит јавних комуналних предузећа, већ ће око 1,06 милијарди динара остати самим предузећима за инвестициона улагања.

Пред одборницима ће се наћи и предлог одлуке о утврђивању просечних цена квадрата одговарајућих непокретности на територији града за утврђивање пореза на имовину у 2018. години, као и измене одлуке о одређивању зона на територији града.

Одборници ће разматрати и могућност да се предузећу “Сава центар” отпишу дуговања према другим јавно-комуналним предузећима чиме се “Сава центар” припрема за нови јавни позив који је у плану.

– На претходни јавни позив нико се није јавио, сада ћемо покушати да превазиђемо тешко стање у ”Сава центру” и да га припремимо за други јавни позив – рекао је Никодијевић.
Он је прецизирао да је 75 одсто дуга тог предузећа према “Београдским електранама” и “Градској чистоћи”, чије је оснивач град, ако Скупштина града одобри, “Сава центру” ће ти дугови, од око 300 милиона динара, бити отписани.

– Неопходно је наћи партнера који ће уложити средства у ”Сава центар”, потпуно га реконструисати и прилагодити савременим условима пословања. Надам се да ћемо на тај начин успети да превазиђемо вишедеценијски проблем – додао је Никодијевић.

Одборници ће одлучивати о томе да булевар који спаја Мост на Ади и Тошин бунар понесе име Булевар хероја са Kошара, док би Јован Ћирилов требало да добије улицу на Звездари, Астрид Линдгрен на Вождовцу, а једна од улица на Чукарици убудуће би се могла звати Улица белог орла.

Такође, разматраће се одлуке о подизању споменика Kарлу Малдену и Црнотравском неимару.

На дневном реду биће и одлука о успостављању сарадње између Београда и престонице Марока, Рабата.

Никодијевић истиче да је реч о значајном споразуму који отвара могућност да Београд, преко Марока, наступа на арфичком тржишту, као и да Рабат преко главног града Србије наступа на европском тржишту.

Пред одборницима ће се, између осталог, наћи и неколико планова генералне и детаљне регулације, предлози решења о давању сагласности на финансијске извештаје јавних предузећа чији је оснивач град, као и предлог одлуке о прихватању Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу.

На дневном реду по скраћеном поступку су предлози решења о разрешењу и именовању директора и в.д. директора у једном броју предузећа и установа чији је оснивач град.

Извор: Танјуг

Категорије: Београд|Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.