Најновије

Никола Никодијевић за Ало: Од Булевара хероја са Кошара до споменика Карлу Малдену Београд

На Седници Скупштине града Београда, одборници ће имати прилику да се изјашњавају и о додели назива улица и подизању споменика холивудској легенди.

Према речима Николе Никодијевића, председника Скупштине града, нова велика саобраћајница у Новом Београду понеће име Булевар хероја са Кошара, у спомен на храбре војнике и официре, који су 1999 погинули у одбрани Србије.

Такође, једна улица на Звездари добиће назив по истакнутом драматургу и позоришном редитељу Јовану Ћирилову, који је на тој општини и становао. Интересантно, на иницијативу југословенске кинотеке и бројних поштовалаца, Скупштина града Београда подиже споменик великану филмске уметности Карлу Малдену.

Како се истиче у образложењу предлога одлуке, куриозитет је да је холивудска легенда пореклом са ових простора и да је славни глумац рођен као Младен Секуловић.

”Предлог који свакако заслужује пажњу је и иницијатива др Небојше Стефановића, министра унутрашњих послова, да се образује одбора за постављање спомен – обележја у знак сећања на полицијске службенике који су положили животе храбро вршећи своју дужност зарад мира и безбедности Републике Србије”- навео је Никодијевић за Ало.

Такође, на иницијативу грађана, новој улици у Сремчици доделиће се назив Улица Белог орла, у славу симбола који потиче из византијске хералдичке традиције и који је у нашој историји остао забележен на одежди кнеза Мирослава, брата Немањиног, на фресци ктиторске композиције из 14. века, у Цркви Светог Петра у Бијелом Пољу. После обнове српске државности, симбол двоглавог белог орла враћен је на грб Србије 1882. године.

Извор: Ало

Фото: Гоогле архива/Еспресо

Категорије: Београд|Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.