Најновије

Никола Никодијевић: Београд је партнер светским престоницама Београд

Односи Србије и Аргентине, односно Београда и Буенос Ајреса, на највишем су нивоу, док је потенцијал за привредну сарадњу велики, оценио је председник Скупштине Београда Никола Никодијевић гостујући на телевизији „Хепи“.

Говорећи о недавној посети Буенос Ајресу, Никодијевић је истакао да је Аргентина је веома уређена земља, са великим ресурсима и капиталом којим одлично управља.

– Постоје велики потенцијали за привредну сарадњу са овом јужноамеричком државом која подржава спољну политику Владе Републике Србије. Односи две земље су на изузетно високом нивоу и круна тих добрих односа било је недавно отварање парка „Република Аргентина“ на Новом Београду 26. октобра, односно Трга „Србија“ у Буенос Ајресу. Трг обилује културним и забавним садржајима, а могуће је упознати и део историје наше земље. Српски уметници осликали су велики мурал са мотивима наше земље, постоји неколико скулптура, слике Београдског споменика, Златибора, Таре, а постављене су и инфо-табле са подацима о Србији – прецизирао је Никодијевић.

Према његовим речима, Београд је у последње три и по године поново укључен у међународну сарадњу.

– Имамо контакте на свим континентима и желимо да Београд буде део светске заједнице. У Аргентини смо били заједно са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем, који је добио признање почасног госта Буенос Ајреса. Иако има 13.5 милиона становника, Буенос Ајрес је веома чист, а саобраћај одлично функционише. Постоје заштићене траке за градски превоз, а највећа авенија има чак 18 саобраћајних трака. У градском превозу се улази искључиво на предња врата, где се купују карте, зна се ред и нема никаквих проблема – истакао је председник градске Скупштине.

Он је додао да би у Београду карте за градски превоз требало да се плаћају без изузетка. Уколико би сви путници, додао је Никодијевић, који користе услуге ЈКП „ГСП Београд“ плаћали карте, имали бисмо новца за много већи број аутобуса, који не би били старији од пет година.

– Упркос тешким условима пословања, град Београд је током текуће године набавио 50 нових аутобуса, за следећу је планирано 100, уз намеру да што више буде на електрични погон јер су се показали као пун погодак. У плану је набавка нових трамваја, који ће након реконструкције Рузвелтове улице моћи да саобраћају и том трасом. Трудимо се да градски превоз у Београду функционише што боље и у складу са светским стандардима. Ипак, то није могуће без повратне реакције и партнерског односа са грађанима. Пуно тога може да се уради, али очекујемо да људи који се возе плаћају карте. Најбоља опција за свакога је месечна карта, јер свугде у свету је најскупље плаћати карте за једну вожњу – рекао је Никодијевић.

Када су у питању туристички потенцијали Београда, Никодијевић сматра да ће комплетирање културне понуде допринети још већем расту броја туриста.

– Београд има Калемегдан, тврђаву са историјском причом у центру града, што није превише често у Европи. Не би требало заборавити ни Скадарлију, Авалу, Музеј савремене уметности, као и Народни музеј који би у првој поливини наредне године требало поново да буде отворен. Културно благо Србије мора бити изложено у сталној поставци и коначно ће туристи и гости нашег града имати праву прилику да се упознају са нашом културом. Странци воле да посећују и Музеј историје Југославије, као и Музеј 25. мај, односно „Кућу цвећа“ – додао је Никодијевић.

Говорећи о резултатима градске власти, Никодијевић је рекао да се актуелна коалиција показала као право решење и да ће поново прилику добити људи који су оправдали поверење. У питању су, навео је председник градске Скупштине, одговорни људи који имају резултате, а све ће наравно, као и увек, бити транспарентно.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд|Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.