Најновије

Никола Никодијевић, председник Скупштине града: Београд је партнер светским метрополама Београд

Београд никад није био „активнији”. Српска престоница је током последњих годину дана успоставила интензивну сарадњу с неким од највећих градова планете, преко Москве, Пекинга, до Буенос Ајреса, где је, између осталих, у делегацији града Београда био и председник градске скупштине Никола Никодијевић.

– Постоје велики потенцијали за привредну сарадњу са овом јужноамеричком државом, која подржава спољну политику Владе Србије. Круна добрих односа било је недавно отварање парка „Република Аргентина“ у Новом Београду, односно Трга Србија у Буенос Ајресу. Трг обилује културним и забавним садржајима, а могуће је упознати и део историје наше земље. Српски уметници осликали су велики мурал са мотивима наше земље, постоји неколико скулптура, слике београдског Победника, Златибора, Таре, а постављене су и инфо-табле са подацима о Србији – наводи Никодијевић и додаје:

– Наравно, нама је у првом плану било како можемо сарађивати на градском нивоу, јер постоје неке ствари које су у Буенос Ајресу решили на потпуно другачији и ефикасан начин. Пре свега када је реч о саобраћају и отпаду – наводи Никодијевић.

Никодијевић наглашава и да у Буенос Ајресу, али и у целој Аргентини постоји велика српска заједница, која је такође заинтересована да две земље и два града што боље сарађују.

– Видећемо да организујемо дане Буенос Ајреса у Београду, али и да истовремено уговоримо састанак привредних делегација. Постоји велики простор за сарадњу, поготово у ИТ сектору. Да видимо шта можемо ми њима да понудимо, али и они нама. Када је реч о саобраћају, они, рецимо, имају метро-бус, који вози заштићеним тракама, и то није жута трака као код нас, где могу да иду и таксисти, службена возила и туристички аутобуси, него су искључиво намењена њиховом градском превозу. Имају и инфо-табле, које су постављене попут семафора, које у реалном времену обавештавају возаче у којим улицама су гужве и које правце да користе. Направили су и читаву мрежу бициклистичких стаза у самом центру, које иду околним улицама и заобилазе главне авеније како не би угрожавале безбедност бициклиста, али и успоравале саобраћај.

Када је реч о туризму, велики број Аргентинаца сваке године посећује Европу.

– Београд има Калемегдан, тврђаву са историјском причом у центру града, што није превише често у Европи. Не би требало заборавити ни Скадарлију, Авалу, Музеј савремене уметности, као ни Народни музеј, који би у првој поливини наредне године требало да буде поново отворен. Културно благо Србије мора бити изложено у сталној поставци и коначно ће туристи и гости нашег града имати праву прилику да се упознају са нашом културом.

Извор: Ало

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.