Dejan Radenković: Politika SPS je državotvorna i nacionalna Vesti

„Nivo komunikacije u Skuštšini Srbije srozan je do besmisla i banalizovan. Fali još samo da se poslanici tuku međusobno. Svi koji su prošle nedelje bili prisutni u skupštinskoj sali dobro su čuli kako demokrata Balša Božović preti predsedavajućem Đorđu Milićeviću da će ga ošamariti. Pretnja je incident i ne sme da preraste u naviku“, kaže za Danas Dejan Radenković, poslanik Socijalističke partije Srbije, koji je Božovića na društvenim mrežama nazvao klošarom i budalom uz opasku da se socijalisti nisu plašili ni 2000.godine, a kamoli sad.

Zašto ste Božovića nazvali baš klošarom i budalom?

Razgovarao sam refleksno, iznerviran njegovim odnosom prema predsedavajućem Đorđu Milićeviću. Reagovao bih na takvo ponašanje i da je bilo ko predsedavao parlamentu. Takav odnos Balše Božovića ozbiljno ugrožava dostojanstvo parlamenta. Možda sam pogrešio – Balša nije klošar. Ali, očigledno da samo takav odnos može da ga smiri. Da je sreće da su ga smirile njegove stranačke kolege.

Tvrdite da je Vaš stranački kolega Milićević, potpredsednik Skupštine Srbije, simbol tolerancije i dostojanstva, ali i on jednako kao i drugi predsedavajući uskraćuje pravo opoziciji da govori.

Nisam branio Milićevića. Branio sam demokratiju. Nisam podizao glas, niti ikoga vređao u parlamentu čuvajući dostojanstvo tog doma. Na Tviteru sam izneo svoj stav na način koji je razumljiv onima koji ugrožavaju rad Skupštine.

Zbog čega svi predsedavajući koji nisu iz SNS sa strahopoštovanjem slušaju Aleksandra Martinovića, šefa Poslaničke grupe SNS?

Ako to tako vidite, onda morate njih da pitate. Što se mene tiče, postoji poštovanje prema jednom broju poslanika, nikako strahopoštovanje prema bilo kome.

Kome su potrebni ti incidenti u parlamentu? Možda su oni motiv za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Nikome ne trebaju incidenti, ni kao alibi za eventualno raspisivanje izbora.

Smetaju li Vam, bar ponekad, različiti aršini predsedavajućih prema vlasti i opoziciji?

Smeta mi. Kao što mi smeta i kada poslanici opozicije u nedostatku argumenata posežu za uvredama.

A da li Vam smeta kada poslanici vlasti glasaju na zvonce?

Mnogo je šala u skupštini povodom tog zvona. Ali, zvono je nužno sredstvo za postizanje discipline. Dostojanstvo i red u parlamentu će vratiti poslanici. Do tada, o tome će brinuti zvonce.

Kao socijalista osećate li se prozvanim kada naprednjaci prozivaju bivši režim, s obzirojm da ste bili koalicioni partneri tog „žutog kartela“ kako ga SNS naziva?

Sps je partija koja realno sagledava svoju snagu i određuje angažman. Naša politika je državotvorna i nacionalna. Naši ministri i funkcioneri snose odgovornost za ono što su radili. Ali, ne snose odgovornost za greške drugih.

Vi kao da nemate nikakvu odgovornost, a bili ste deo svih bivših vlasti o kojima se uveliko priča u parlamentu.

Već sam rekao – svako mora da nosi svoje breme i svoj krst.

Ima mišljenja da su se socijalisti potpuno  stopili sa naprednjacima i da su izgubili sopstveni identitet.

To misle  samo oni koji bi želeli da SPS nestane.

Da li najava da ćete samostalno izaći na beogradske izbore ima za cilj da ne nestanete?

To je odluka najvišeg rukovodstva stranke i ima za cilj postizanje što boljeg izbornog rezultata. Identitet SPS-a nije doveden u pitanje. Ima u našoj partiji sve više mladih …. oni su najbolji čuvari identiteta.

Najavili ste da će vaš kandidat za gradonačelnika biti Aleksandr Antić, a na adresu SPS stižu pisma građana koji insistiraju da kandidat bude Milutin Mrkonjić. Postoji li to neki raskol u SPS?

Nema raskola. Antić odlično poznaje gradske probleme, mlad je, a iskusan. Ministarstvo koje vodi ima dobre rezultate. On je dobar izbor. Mrkonjić je legenda, čovek velike širine i njegovi saveti će pomoći i Beogradu i Antiću.

Ako nema raskola, postoje li te dve struje od kojih jednu predvodi Branko Ružić, drugu Ivica Dačić?

Te priče izmišljaju oni koji žele da se SPS izgubi u političkom vrtlogu. Pošto nemaju nikakav argument, onda puštaju mašti na volju.

Čak su i neki članovi SPS negodovali zbog povratka Šainovića i Zagrađanina.

I to je izmišljotina.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.