Intervju Ivane Petrović, članice Predsedništva FOŽ za “Alo”: Forum žena

– Politikom sam počela da se bavim pre 11 godina. Najpre sam se bavila novinarstvom, radila na RTS-u. Šest meseci su trajali pregovori da pređem u SPS, a u to vreme SPS nije bio popularan i sa ove pozicije gledano mislim da je to bila jako hrabra odluka.

Kako je vaša porodica reagovala kada ste rekli da idete u SPS?

– Javila sam im kada sam već bila prešla. Nisu se preterano bunili, jer prosto i moja mama i svi prijatelji su kao i ja nekako crveni odmalena. Imala sam faze, da kada sam bila na terenu, zovem mamu i kažem joj da na terenu umirem od gladi i da sam umorna pa je tu ona majčinski reagovala i govorila “jao šta će ti ta politika”.

Koliko imate vremena za prijatelje i porodicu?

– Nekada nemam vremena, pa prijateljice ne vidim po dve nedelje, ali one znaju da me uhvate ujutru oko 9 ili pola 10 kada izlazim iz kuće, da popijemo jutranju kafu.

Kako vaši najbliži reaguju na medijske natpise koji često nisu bili prijatni?

– Ne često, nego uglavnom su naslovi o meni bili jako loši i ružni. U početku je bilo jezivo da gleadju tako nešto, naročito što su naslovi bili i preteći u smislu da sam funkcionisala van zakona. To je veliki stres, moja porodica ne živi u Beogradu pa je bilo nelagodnih situacija kada su novinari provaljivali u dvorište porodične kuće i kada je moja mama, koja ima probleme sa srcem, jako loše ragovala na stres. Tada je završila u bolnici.

Smeta li vam kada vas zovu “Dačićeva cica”?

– Mislim da svakoj devojci ili ženi u partiji ili na poslu smeta kada je svojataju uz šefa, lidera ili nadređenog. Žene ne treba da budu ničije cice, miljenice, lutkice, nego nazvana svojim imenom i onim što ona jeste i što je kroz karijeru izgradila. Uglavnom nas muškarci tako nazivaju, jer je valjda njima lakše da smo lepe, a ne pametne.

Važite za jednu od najlepših dama na političkoj sceni, koliko vam je to pomoglo, akoliko odmoglo?

– Naravno da mi imponuje, ali prosto imam stav u vezi fizičkog izgleda. Svaka žena je lepa na svoj način. Lepota se nasleđuje od oca ili majke i na to ne može da se utiče, ali uradite nešto na unutrašnjoj lepoti, obrazovanju, karijeri, i kada radite na tome, a data vam je i prirodana lepota, vi ste potpuna i ispunjena žena.

Na koga ličite?

– Imala sam sreću da su mi roditelji jako lepi. Oca sam izgubila kada je imao 29 godina, imam njegove fotografije i vidim da malo ličim na njega, malo na mamu.

Koliko ste imali godina kada ste ostali bez oca?

– Bila sam beba od šest meseci. Imala sam sreću da imam majku koja važi za ženu zmaja, tako da meni nikada ništa nije nedostajalo. I brat i ja smo imali sve kroz život, odlazili smo po dva tri puta na more i na zimovanja, menjali automobile.

Kakav je vaš odnos sa majkom, da li se sada trudite da joj nadomestite sve što je ona radila za vas?

– Moja mama se sada ponaša kao ja kada sam bila mala, ima hirove kada bi došla kod mene, da li ću je voditi na manikir ili u tržni centar. Kada dolazi ovde kod lekara, trudim se da joj prijuštim razonodu, šetnje, pozorište. Obećala sam joj i da ću je voditi na koncert Marinka Rokvića.

Koliko vodite računa o fizičkom izgledu? Da li trenirate?

– Zahvalana sam genetici, ne volim da treniram. Ne samo da mi trening oduzima vreme, nego mi je svaki putim rizik da ću imati poziv na neki sastanak na koji bi morala da idem sa vezanom, znojavom i mokrom kosom. Pokušavala sam više puta da treniram i brzo i lako odustajala.

Da li idete na tretmane lica i šta mislite o estetskoj hirurgiji?

– Održavam svoju kožu i nisam protiv estetske hirurgije. Ako će žena biti zadovoljnija ako ukloni dve-tri bore, ja sam za to. Protiv sam preterivanja u bilo čemu pa i u tome.

Kako opisujete svoj stil odevanja?

– Mislim da je dovoljno to što umem da procenim svaku priliku, događaj i da u skladu sa tim prilagodim svoju garderobu.

Na šta trošite najviše para?

– Krenem da kupim košulju, a kupim cipele. Ne mogu da odolim obući, prosto moram da kupim cipele, čizme, sandale…

Bili ste specifično odeveni kada ste slavili rođendan, šta vam je bilo inpiracija?

– Bilo je u stil Mulena Ruža, a takva je bila i torta. Ideju sam dobila kada sam kupila cipele, koje su bile neobične. Razgovaral sam sa prijateljiceom koja se bavi dizajnom i razmišljale smo koja bi haljina išla uz njih i tako smo nadograđivale taj stajling. Našle smo muštiklu, mrežicu, trajalo je nedelju dana dok smo pribavile sve prateće rekvizite.

Na rođendanu su bili svi ministri iz tabora SPS-a?

– Uvek su, samo je to sada prvi put medijski ispraćeno. Svake godine su moje partijske kolege, ali i koalicioni partneri prisutni na mom rođendanu.

Sećate li se od koga ste dobili najoriginalniji poklon?

– Mala Sara, ćerka moje prijateljice, je došla ujutru sa svojom mamom kod mene, probudila me. Donela mi je veliki buket sa medama na kome je pisalo: „Volimo te“.

Sa kim se iz SPS-a privatno družite?

– Sa koleginicama iz glavnog odbora, imam ih jedno pet ili šest i uvek su tu za ćakulanje uz kafu, rođendane, slave i letovanja. Najbliža mi je koleginica iz informativne službe, moja Zorana koja ima 68 godina, nju najviše volim.

Kako protiču druženja sa Zoranom?

– Uz kaficu, upaljen je kompjuter, radimo korigovanje tekste, postavljamo fotografije i razgovaramo o poslu. Kada se završi radno vreme, odvezem je kući ili svratimo nešto da pojedemo. Bile smo baš pre neki dan na pijaci na Novom Beogradu. Trebalo je da kupim spanać, nikad ga nisam spremala pa mi je objašnjavala kako da ga pripremim.

Da li od Zorane dobijate savete?

– Apsolutno, kao majka me savetuje. Zorana kaže da sam ja njena ćerka koju nema, pošto ima dva sina i mislim da jedva čeka da se udam. Uvek se šalimo na tu temu.

Da li se muškarci plaše da vam priđu?

– Muškarci se boje jakih žena, a najviše se boje mog stava i to ih plaši da budu opušteniji nego što bi bili. Meni to jako prija, jer je to neka prirodna selekcija. Muškarac koji je samouveren naći će način i umeće da priđe i da se obrati na pravi način.

Kako osvajate muškarce?

– Nemam problem da osvojim muškarce, imam problem da oni osvoji mene.

Znate li da kuvate?

– Volim vikendom za sebe i svog dragog da nešto pripremim na brzinu. Uživamo u tome, a onda sledi rasprava ko pere sudove i rasklanja sa stola.

Da li vam dragi ponekad skuva kafu?

– Naučio je moje mere za neskafu i rado mi je pravi.

Mediji su pisali da ste se verili, da li je to istina?

– Ostaviću vas u neznanju, a obavestiću kada se to bude realizovalo.

Sećate li se svog prvog poljupca?

– Mislim da je to bilo u sedmi ili osmom razredu osnovne škole.

Plašite li se starosti?

– Ne plašim se starosti, jer morate znati ko je glavni recept, a to je da voljena žena nikada ne stari.

Prošle godine se dogodio incident sa vašom tadašnjom koleginicom iz tabora SPS-a Dijanom Vukomanović, da li ste toliko opasni?

– To jeste bio medijski skandal, fizički sukob nije bio. To je bilo klasična rasprava, ne bih se vraćala na to. Dijana je jedan nebitan lik što je i sama pokazala i drago mi je što imam instinkt da nanjušim loše ljude i izdajice.

Izvor, foto: Alo novine

Kategorije: Forum žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.