Најновије

Интервју председника Извршног одбора СПС Владана Заграђанина за “Ало новине” Вести

Новоизабрани председник ИО СПС Владан Заграђанин за “Ало!” открива свој однос с Ивицом Дачићем и Бранком Ружићем, али и коментарише функционисање коалиције напредњака и социјалиста…

Један од оних због којих је СПС издао саопштење и у њему питао: “Коме сметају Заграђанин, Шаиновић и Фила?” отворио је врата свог кабинета у централи социјалиста где, како кажу запослени у странци, цели дан ради на реформисању страначке инфраструктуре.

1. Изабрани сте за председника ИО СПС-а који ће ваши први кораци бити на новој позицији у странци?

– Нисам од оних који сматрају да од њих почиње историја. Партија има свој пулс, а из досадашњих двадесет седам година СПС-а научили смо лекцију која гласи: “Поражени су само они који престају да се боре!” Могу рећи да неће све бити другачије, али ћу настојати да много тога буде боље. Предстоји подела посла са сарадницима, интензивирање сарадње са председницима одбора и припреме за предстојеће изборе у Београду.

2. Да ли ће бити тешко надмашити Бранка Ружића?

– СПС је имао читав низ успешних кадрова, као што их има и данас. Бранко Ружић је свакако један од њих. Он је типичан пример наше партијске школе јер је прошао пут од председника младих социјалиста до потпредседника странке и министра. Уколико успешно одговоримо задацима који су пред нама, Ружић, ја или неко трећи, то је успех и партије и свих нас. Верујем да ћу наставити да радим свој посао на најбољим традицијама СПС-а, али и да обележим себе у обављању ове важне функције.

3. Објасните нам зашто је Чабаркапа изашао са седнице након вашег избора?

– Чабаркапа је вредан и одговоран социјалиста и мој пријатељ. Интерпретација коју су медији пренели не одговара ономе што се дешавало на седници. Живи људи имају потребе да улазе и да излазе са седнице. Председник Дачић се нашалио на ту тему и прозвао га да провери његово присуство при чему се уредно јавио и подигао руку, а медији су то интерпретирали другачије.

4. Да разбијемо табуе и писања медија- да ли је тачно да Вас Дачић гура јер сте, наводно, кумови?

– Председник, Ивица Дачић и ја, познајемо се и врло дуго и врло добро. Блискост, сарадња, дружење и поверење могу бити овековечени на различите начине, као што постоје бројни покушаји етикетирања нашег пријатељства. Наш однос је много ближи и много садржајнији од било каквих институционалних аранжмана и друштвених етикета. Да употребим један пример- не можете да играте, на пример, центрафора у Звезди или Партизану јер вам је тренер кум, а да ви притом једва ходате.

5. Како видите СПС за четири године?

– За четири године СПС видим као добро организовану, јаку и успешну партију која је позната и препозната по успешним кадровима, новој енергији, лепим и паметним женама и младима којима се отварају врата и будућност.

7. Чији сте Ви човек – Дачићев или Ружићев?

– Ја сам, пре свега, човек Партије. Као председник Извршног одбора изабран сам на предлог председника Дачића и својих партијских сабораца. Бранко Ружић је мој велики пријатељ. А Ивица Дачић је, поред свега што сам навео, првенствено и мој председник.

8. Многи Вас називају човеком из сенке?

– Можда је исправније рећи да не волим да се експонирам. Више сам политичар-оперативац него политичар за медије. Таква је и природа функције коју обављам. Овај позив неизоставно подразумева и присуство у јавности али са мером и када има повода и када има шта да се каже. Друга је ствар како ме неко перципира. Сенке не видим, али гледам “Сенке над Балканом”.

9. Због чега се подигла толика халабука на избор Николе Шаиновића у Председништво СПС-а?

– Никола Шаиновић је истакнути социјалиста, био је председник Владе Србије и достојанствено је бранио Србију у Хагу. Претпостављам да је то изазвало медијску пажњу, али на седници ГО изазвало је громогласни аплауз и то не само његов избор већ целокупна листа коју је прочитао председник Дачић. И могу вам рећи да дуго у странци и на седницама ГО није била тако позитивна атмосфера и дух другарства, подршке и колегијалности који смо сви били мало запоставили. Прелеп је осећај те слоге и поштовања које имамо.

10. Да ли ћете са функције председника ИО своје страначке колеге ословљавати са “друже” или “господине”?

– Као социјалиста и левичар у партији се обраћам са “другарице и другови”, а потреба у друштву и институцијама захтева обраћање и са “господине” или “госпођо”. Али цитираћу председника: док смо били другови и другарице живели смо као господа, сложићете се са мном.

11. Како оцењујете сарадњу са СНС-ом?

– Мислим да је та сарадња боља него што многи мисле и боља него што би опозиција желела. Успостављени су односи веисоког поверења између наших председника. Навешћу само два примера који то илуструју. Први пример, након последњих парламентарних избора, позвани смо да учествујемо у Влади иако је постојала већина и без нас. Други пример, подржали смо заједничког кандидата за председника Републике иако је увек имамо свог кандидата. Зар то нису довољно велики и довољно упечатљиви примери који илуструју нашу веома успешну сарадњу и изграђене односе поверења?

12. Да ли очекујете већи број функционера социјалиста наког београдских избора?

– Свака партија, природно, тежи што већем броју гласова и што већем доприносу победи своје партије или своје коалиције на изборима. Сагласно томе, неминовно, произилази и адекватна расподела мандата и ресора.

13. Да ли мислите да би Антић можда био одличан кандидат и СНС-а, не само СПС-а?

– Министар Александар Антић, потпредседник наше партије, је одличан кандидат СПС-а, а то значи и одличан представник владајуће коалиције.

14. Коју песму у кафани увек наручује Владан Заграђанин?

– Када је добро друштво и атмосфера, обично наручујем песме “Ја никад у животу пијанац нисам био” или „Дао бих ово мало живота“.

15. За кога навијате?

– За Србију и за Партизан.

16. Да ли се због нечега кајете у животу и због чега?

– Сваки осећајан човек је у животу имао тренутке за које мисли да је могао другачије да поступи. Важно је гледати у будућност а не у прошлост.

Извор, фото: Ало новине