Најновије

Ђукић Дејановић: Тате на породиљском Вести

У Србији се годишње роди око 65.000 беба. У првој години живота о њима најчешће брину мајке. Само око 300 мушкараца годишње одлучи се за одсуство за негу детета.

И када је пре много година узео боловање да би бринуо о тек рођеној деци, Драган Михић био је један од ретких тата које су се на то одлучиле. Статистика се у међувремену у Србији није много променила, јер и даље, традиционално, у првој години живота уз децу су мајке.

Министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић каже да су процене да само 300 тата годишње користи породиљски период, могућност одсуства због неге детата.

Према њеним речима, то су они очеви чије супруге лепо зарађују.

Ипак, истраживање које је спровело Министарство задужено за демографску политику у сарадњи са Привредном комором Србије, показује и да у финансијским институцијама чак 17 одсто очева користи право на одсуство због неге детета, што је добар податак.

У будућности треба јачати и мотивисати улогу оба партнера у одгајању детета, јер искуства нордијских земаља показују да су тате после породиљског одсуства продуктивније, а деца и породица срећнији.

Очеви у Норвешкој имају 10 недеља обавезног плаћеног одсутсва, а у Шведској 16 месеци одсуства могу равноправно да поделе оба родитеља, односно да се смењују како им одговара.

„Треба мотивисати и послодавца и у државним и у приватним институцијама да родитељство буде и обавеза и задовољство и једног и другог родитеља, и они би требало да заједнички са нама траже моделе како мотивисати тате да бар један период буду и уз супруге и уз децу“, каже Ђукић Дејановић.

Евиденција о томе ко и колико користи одсуство због неге детета убудуће ће бити прецизнија, јер после усвајања Закона о финансијској подршци породици, надокнада државе више се неће исплаћивати послодавцима односно фирмама, већ директно корисницима.

Извор: РТС

Фото: Ало!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.