Најновије

Ивица Дачић свечано отвара српско-јеврејску изложбу „Јасеновац-право на незаборав” у УН у Њујорку Најаве

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић свечано ће отворити српско-јеврејску изложбу „Јасеновац-право на незаборав” у Уједињеним нацијама у Њујорку у четвртак, 25. јануара 2018. године у 18.00 сати по њујоршком времену.
Изложба „Јасеновац – право на незаборав”, прва је изложба међународне ГХ7 експертске групе историчара из 7 земаља у Уједињеним нацијама, 72 године након Другог светског рата, а чији је шеф и директор Изложбе проф. др Гидеон Грајф, светски признат експерт за Аушвиц, Мајданек, Јасеновац и Зондеркомандосе.

Координатор српско-јеврејског академског пројекта „Јасеновац” је амбасадор др Љиљана Никшић, а сарадња је базирана на Меморандуму о разумевању који су Министарство просвете Републике Србије и Институт за Холокауст Шем Олам потписали 28. марта 2017. године са циљем да се заједнички организују изложбе, научне конференције и програми едукације о Јасеновцу.

Изложба представља скроман допринос очувању универзалних вредности човечанства и глобалних напора УН-а у циљу спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма.

Подршка је напорима УНИЦЕФ-а у правцу заштите најугроженије категорије становништва неговањем права детета на срећно детињство, имајући у виду да је Јасеновац био и логор за децу.

Главни циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно 8 логора за истребљење у Другом светском рату.

Ово је највећа и најмонументалнија изложба која ће по први пут бити постављена у Уједињеним нацијама о Јасеновцу са 7 тона опреме и експоната који ће на мултимедијални начин Србију представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обележавања Међународног дана Холокауста.

Специјални гости на отварању изложбе биће преживели деца логораши Јасеновца, Јастребарског из Србије – Јелена Бухач Радојчић, Смиља Тишма, Гојко Рончевић Мраовић, а из Њујорка Ева Костабел Дојч и Давид Алкалај преживели Раб, Паг и Јасеновац, који ће се овом приликом видети по први пут.

Почасни гост биће госпођа Роузи Стивенсон Гуднајт, потпредседница Викимедије (Wikimedia) и потомак чувеног Давида Албале, који је издејствовао прво признање Балфурове декларације. Прва влада која је одобрила Булфурову декларацију била је Влада Србије у егзилу 1917. године, за време Другог светског рата, а примерак тог документа биће приказан на изложби.

Поред историчара, истраживача и личности из јавног живота, следећи аутори различитог уметничког израза дали су изузетан допринос овој изложби: академски вајари проф. др Габријел Глид, син Нандора Глида, познатог вајара који је овековечио логораше у логорима Дахау, Маутхаузен и саградио споменик у Јадвашему посвећен жртвама Холокауста, Љубиша Манчић и Катарина Трипковић, Драган Јеловац, магистар и академски сликар, и Вукица Микача, уметнички фотограф.

Извор: МСП

Категорије: Најаве